Mainos

Tästäkin voi syyttää nykyaikaa: 1980-luvulla todella oli helpompaa olla hoikka

Painonhallinta nykyisin on vaikeampaa, vaikka söisit ja liikkuisit saman verran kuin aikuiset 20–30 vuotta sitten!

Oletko huomannut, että vanhempiesi nuoruuskuvissa ihmiset vaikuttavat, no, hoikemmilta? Tämä voi olla totuus, sillä 1980-luvulla hoikkana pysyminen todella oli helpompaa – ainakin tämän tutkimuksen mukaan.

Obesity Research & Clinical Practicessa julkaistiin jo vuonna 2015 tutkimus, jonka mukaan nykyaikuisten on todella vaikeampi pysyä hoikkana. Painonhallinta on vaikeampaa, vaikka nykyaikuinen söisi ja liikkuisi saman verran kuin aikuinen 20–30 vuotta sitten.

Selvitystä varten analysoitiin yli 36 000 amerikkalaisen dieettiin liittyvää dataa vuosien 1971 ja 2008 väliltä, sekä yli 14 000 ihmisen fyysisestä aktiivisuudesta kertovaa dataa vuosilta 1988–2006.

Tutkijat huomasivat yllättäviä asioita, kertoo The Atlantic. Jos henkilö söi vuonna 2006 saman määrän kaloreja, sai saman määrän makroravintoaineita, kuten proteiinia ja rasvaa, sekä treenasi saman verran kuin saman ikäinen ihminen vuonna 1988, hänen painoindeksinsä oli 2,3 pistettä korkeampi. 2000-luvun ihminen oli siis painavampi kuin 1980-luvun ihminen, vaikka söi ja liikkui samalla tavalla.

Se, millaiset asiat ja muutokset vaikuttavat ylipainon lisääntymiseen, ei ollut täysin selvää. Torontolaisyliopiston tutkija Jennifer Kukin mukaan jotkin tekijät voivat vaikeuttaa hoikkana pysymistä.

Nykyihminen altistuu suuremmalle määrälle kemikaaleja, jotka voivat vaikuttaa painoon. Myös joidenkin lääkkeiden käyttö on lisääntynyt paljon sitten 1980-luvun. Kukin mukaan on myös mahdollista, että amerikkalaisten kehojen mikrobisto on saattanut muuttua vuosien saatossa.

– Ylipainoisia ihmisiä kohtaan on suuria ennakkoasenteita. Heitä pidetään laiskoina ja itseään hemmottelevina. Se ei ole totta. Jos tutkimuksemme on oikeassa, ihmisen pitäisi syödä vielä vähemmän ja treenata vielä enemmän (jotta hän olisi saman painoinen kuin vanhempansa hänen iässään), Kuk sanoo.

***

1:07

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.