Tästä on kyse: Turkin kaduilla marssii kirjava joukko

Turkin mielenosoitukset ovat jatkuvat kuudetta päivää ja ne ovat levinneet suurista kaupungeista aina lomakohteisiin asti.

Mielenosoituksissa on kuollut kaksi ihmistä ja loukkaantunut useita satoja.

Kaikki alkoi Istanbulissa perjantaina, kun poliisi puuttui rauhalliseen ympäristömielenosoitukseen, jossa vastustettiin Taksimin aukiolla olevan puiston hävittämistä uuden ostoskeskuksen tieltä. Poliisin väkivalta mielenosoittajia kohtaan sai liikkeelle väkijoukot, jotka vaativat hallituksen eroa.

Ulkopoliittisen instituutin vierailevan tutkijan Hanna Ojasen mukaan puiston hävittäminen oli oikeastaan viimeinen niitti.

– Se oli jälleen yksi esimerkki nykyhallinnosta ja pääministeristä, josta on tullut aivan liian itsevaltainen. Pääministerin itsevalta koskee koko maata, minkä takia mielenosoitukset myös ovat levinneet.

Kuka osoittaa mieltä Turkissa?

Ojasen mukaan Turkissa lähes koko yhteiskunta osoittaa tällä hetkellä mieltään.

– Siellä on kadulla henkilöitä, joita ei kuvittelisi näkevänsä samaan aikaan samassa paikassa. Paikalla on esimerkiksi kansallismielisiä, vähemmistöjen edustajia, jalkapallofaneja ja yliopiston professoreita. Erikoinen kombinaatio.

Ojanen epäilee, että mielensoittajilla ei ole selkeää yhteistä päämäärää, mutta kaikki ovat samaa mieltä siitä, että tilanne ei saa jatkua entisen kaltaisena.

Tyytymättömyys on kuplinut jo kauan Turkin yhteiskunnassa. Muoto yllätti silti tutkijankin.

– Perinteisesti ajateltaisiin, että oppositiopuolueet jotenkin kanavoisi tätä tyytymättömyyttä tai jotkut muut yhteiskunnalliset liikkeet. Nämä tahot eivät kuitenkaan ole olleet kovin vahvoja. Niiden sijaan tulee nyt tällaista spontaania kansalaisyhteiskuntatyyppistä liikehdintää.

Muutos kuplinut kannen alla

– Epäluulo on molemminpuolista ja hyvin syvää. Tämän takia tilanne on myös hyvin vakava. Ei voida enää ajatella, että helposti saadaan joku mukava kompromissi rakennettua, koska epäluulot ovat niin syvät.

Pääministeri Recep Tayyip Erdogan nousi valtaan kymmenen vuotta sitten. Jo silloin Ojasen mukaan osa ihmisistä oli asennoitunut ennakolta niin, että vaalien voittajasta ei hyvää seuraa.

– He ovat siitä lähtien katsoneet epäluuloisesti kaikkea mitä pääministeri tekee ja hyvin helposti ylitulkitsevat sitä, mitä hän saa aikaan. Sitten on ne toiset, jotka ovat olleet ihan aidosti pääministerin ja hallituksen kannalla. Tässäkin porukassa alkaa nyt olla vähän sellaista tuntua, että hetkinen, yksi ihminen ei voi päättää yksin kaikesta.

Löytyykö kompromissi?

Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan on vaikeassa tilanteessa. Ojasen mukaan samanlaisia ongelmia ei pääministerillä ole aikaisemmin edes ollut.

– Hän on ollut todella suosittu, ja hän varmaan itse toivoisi, että suosiota riittäisi vielä pari vuotta. Hänen tavoitteensa on olla seuraava presidentti.

Nähtäväksi Ojasen mukaan jää, miten vakavasti pääministeri ottaa tilanteen.

– Hänen reaktionsa oli aika erikoinen. Hän lähti ulkomaille ja sanoi, että hän ei näistä huligaaneista niin perusta.

Yhteiskunnan epäluottamusta ei paranneta hetkessä, vaikka pääministeri saisikin mielenosoitukset rauhoittumaan.

– Se vaatisi niin selkeän myönnytyksen ja muutoksen pääministerin linjassa, että luulen, että hän ei ole sellaiseen valmis. Hän ei ole kompromissihakuinen.

Turkin hallitus pyysi eilen anteeksi poliisin väkivaltaa rauhanomaisesti mieltään osoittaneita vastaan. Samalla se vetosi mielenosoittajiin protestien lopettamiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat