Häikäilemätön ex-tyttöystävä soitti murhan jälkeen Juuso Sirviön äidille ja esitti tietämätöntä – tuttavat kertoivat myrskyisästä on-off-suhteesta poliiseille: vihakohtauksia saanut nainen löi ja hakkasi

0:40
Video: Tässä paikassa iisalmelaisen Juuso Sirviön surmaajat odottivat uhriaan

30-vuotiaan iisalmelaisen taksiyrittäjän elämä päättyi toukokuun alussa Tervossa Pohjois-Savossa raa'an väkivallan seurauksena. 

Juuso Sirviön entisen naisystävän aviomies tuomittiin keskiviikkona Pohjois-Savon käräjäoikeudessa murhasta, ex-kumppani Sirviön pahoinpitelystä. Poliisin esitutkintamateriaalista selviää, että teon taustalla oli runsaasti vanhoja parisuhdekaunoja ja ristiriitaista yhteydenpitoa.

Sekä uhrin vanhemmat että todistajina kuullut tuttavat kuvailivat Sirviön ja ex-naisen suhdetta on-off-tyyliseksi ja myrskyisäksi. 

Suhde oli saanut alkunsa vuoden 2012 tienoolla, mutta rakoili sittemmin useita kertoja. Vanhemmat eivät katsoneet tilannetta hyvällä. Sekä isä että äiti olivat kehottaneet Sirviötä pysymään erossa naisesta, mutta molemminpuolinen yhteydenpito jatkui silti.

Äidin mukaan hänen poikansa oli auttanut naista vuokra-asioissa useiden tuhansien eurojen edestä ja naisen kiinnostus Sirviötä kohtaan vaikuttikin nojaavan pitkälti taloudellisen avun tarpeeseen.

Kolmekymppinen mies oli osakkaana isänsä taksifirmassa ja säästi rahaa remontti- ja harrastuskuluihin. Läheistensä mukaan hän suhtautui positiivisesti elämäntilanteeseensa ja tulevaisuuteen.

"Kierot pelisäännöt"

Esitutkinnan mukaan parin lopullinen ero tuli keväällä 2019, kun nainen meni uusiin naimisiin uuden miehen kanssa.

Sirviön ystävän mukaan nainen oli houkutellut entistä poikaystävää luokseen eron jälkeenkin. Hänen havaintojensa mukaan myös Sirviö vaikutti toisinaan elättelevän jonkinlaisia toiveita suhteen jatkumisesta.

Hän kertoi ystävälleen, että nainen estänyt häneltä saapuvat puhelut, mutta laitteli kuitenkin itse viestejä. Ystävän mukaan nainen pelasi "aina vähän kieroilla pelisäännöillä" ja "osasi vetää oikeista naruista", jotta sai ex-poikaystävän aina uudestaan puolelleen.

Ystävän mukaan nainen käyttäytyi varsin kiivasluontoisesti etenkin humalapäissään.

– Välillä nämä aggressiot kohdistuivat Juusoon, ja saattoi sen kohteeksi joutua esimerkiksi baarissa joku sivullinenkin. Muistan ainakin kolme eri kertaa, kun hän hakkasi Juusoa käsilaukulla autossa. Yhden kerran muistan, kun Juuso oli ostanut hänelle kukkia, hän otti ne kukat ja alkoi hakkaamaan niillä Juusoa kasvoille, ystävä kertoi kuulustelussa.

Toinen tuttava puolestaan kertoi poliiseille, että muutama vuosi sitten nainen oli uhkaillut tappavansa Sirviön.

Nainen puolestaan oli sanonut nykyiselle kumppanilleen pelkäävänsä Sirviötä ja väitti joutuneensa tämän pahoinpitelemäksi. Asia oli sovittelumenettelyssä, eikä koskaan edennyt oikeuteen asti.

Vaikka nainen mustamaalasi entistä kumppaniaan, hän oli myös todennut nykyiselle kumppanilleen, että Sirviö oli suhteen aikana antanut hänelle kaiken, mitä hän pyysi. Naisen mukaan tämä oli herättänyt katkeruutta nykyisessä kumppanissa.

Heittäytyi tietämättömäksi

Isä, äiti ja ystävät huolestuivat, kun Sirviö ei keskiviikkona 6. toukokuuta aamulla tullut töihin eikä vastannut puhelimeen. He eivät tienneet, että mies oli joutunut henkirikoksen uhriksi aamuyön tunteina ulkoilualueen parkkipaikalla.

Sirviön oli nähty poistuvan autollaan kodistaan Iisalmesta tiistai-iltana 5. toukokuuta. Sen jälkeen hänestä ei ollut näköhavaintoja vanhemmat ja kaverit eivät saaneet häneen yhteyttä. 

Ystäväkin otti yhteyttä poliisiin ja kertoi, ettei hänen kaverinsa puhelin ollut ikinä päältä pois tuntia kauempaa. Mitään syytä omaehtoiseen katoamiseen ei lähipiiriläisten ollut.

Saman viikon perjantaina, muutama päivä katoamisesta, poliisit pääsivät pariskunnan jäljille. Kuulusteluissa he kiistivät tietävänsä mitään Sirviön liikkeistä.

Ex-nainen jopa soitti Sirviön äidille pelokkaan oloisena ja kertoi poliisien käyneen jututtamassa häntä. Nainen kyseli katoamisesta äidiltä ja hämmästeli, ettei ollut itsekään saanut yhteyttä entiseen poikaystäväänsä.

Äiti aavisteli, että jotakin pahaa on tapahtunut. Hän kysyi naiselta, oliko hänen nykyinen miehensä "stalkannut ja kolkannut" Sirviön. Nainen kiisti, että taustalla olisi tällaista mustasukkaisuutta. 

– Täysin tietämättömäksi hän heittäytyi, äiti kuvaili naisen toimintaa kuulusteluissa.

Sunnuntaina oli äitienpäivä. Läheisten huoli kasvoi. Samana päivänä pariskunta otettiin kiinni.

Heidän piharakennuksestaan Tervosta löytyi Sirviön musta bemari. Penkit olivat täynnä verijälkiä.

"Opetan!"

Viisi päivää kiinnioton jälkeen naisen nykyinen mies osoitti poliiseille kartalta paikan, johon he olivat haudanneet ruumiin. Kaksikko alkoi murtua kuulusteluissa.

Poliiseille selvisi, että vanhaa parisuhdetta koskevat keskustelut olivat ennen murhayötä ajatuneet pisteeseen, jossa kaksikko oli päättänyt antaa Sirviölle "jonkinlaisen opetuksen". 

– Luuletko sinä että en uskalla sitä ampua siihen paikkaan jos pihaan tulis, sekään terästä ole, mies kirjoitti naiselle viestissään.

Kuulusteluissa mies kiisti tarkoittaneensa ampumista kirjaimellisesti. Samaa uhoa oli kuitenkin havaittavissa jo vuoden takaisissa Whatsapp-keskusteluissa:

– Ja jos kukaan sun existä halua hampaita kurkkuun niin parempi ollakkii nätisti. Kyllä minä omiani puolustan perkele. Sen saat uskoa, mies oli kirjoittanut vaimolleen, joka väitti pelkäävänsä Sirviötä.

Poliisitutkinnassa saunan pesästä löytyi naisen kirjoittama lappu, jossa luki: 

– Opetan!! ja tuo yks saa turpaan kun sinä opetat miten minä tapan sen yks?

Nainen kertoi, että pariskunnalla oli tapana kirjoitella toisilleen vastaavia paperisia viesteijä.

Kävivät uhrin asunnolla varkaissa

Surmailtana nainen ja mies olivat ottaneet käyttöön vanhan puhelimen ja anonyymin prepaid-liittymän. Nainen oli sopinut Sirviön kanssa tapaamisen Tervoon Savelan ulkoilualueelle frisbeegolfradan läheisyyteen.

Sirviö oli lähtenyt paikalle yötä myöten Iisalmesta asunnoltaan ja oli perillä noin kolmen aikaan yöllä. Paikalla hän luuli tapaavansa entisen tyttöystävänsä, mutta ulkorakennuksen taakse oli piiloutuneena nykyinen mies haulikon kanssa.

Miehen mukaan Sirviö oli alkanut huutamaan hänet huomattuaan. Hän ampui kaksi laukausta uhria kohti. 

Haulit osuivat eri puolille Sirviön kehoa. Ulkoilualueen pihalla käytiin kamppailu, jossa Sirviötä lyötiin ja potkittiin. Mies myönsi hakanneensa Sirviötä kuormaliinakiristimellä päähän.


Pariskunta kertoi kuulusteluissa, että tarkoituksena oli antaa jonkinlainen "opetus" tai pelotella Sirviötä pysymään naisesta erossa, mutta tapahtumapaikalla väkivalta eskaloituikin suunniteltua raaemmaksi. Miehen mukaan edes ampumisen tarkoituksena ei ollut tappaa Sirviötä.

Tajuton uhri raahattiin oman autonsa takaosaan. Kaksikko haki noin 20 kilometrin päässä sijaitsevasta kodistaan rauta-lapiot. He ajoivat kotinsa läheiselle metsä-alueelle kätkemään ruumiin maahan.

Lisäksi he veivät uhriltaan lompakon, puhelimen, auton ja kotiavaimet. Seuraavana aamupäivänä he suuntasivat Sirviön asunnolle Iisalmeen. Asunnosta he veivät satoja euroja käteistä rahaa. 


Lähtivät viettämään mökkiviikonloppua

Surmatyön jälkeisenä päivänä kaksikko lähti viettämään mökkiviikonloppua Hankasalmelle, josta heidät otettiin kiinni.

Sirviön 34-vuotiasta ex-puolisoa ja tämän nykyistä 30-vuotiasta miestä syytettiin murhan lisäksi omaisuusrikoksista ja törkeistä vahingonteoista, jotka liittyvät pariskunnan aiemmin tekemiin mökkimurtoihin.

Miikka Juhani Pankolainen, 30, tuomittiin murhasta elinkautiseen vankeuteen. Päivi Riikka Maria Pankolaisen, 34, murhasyyte kaatui. Hän sai uhrin pahoinpitelystä ja lukuisista omaisuusrikoksista kolmen vuoden vankeustuomon. Pankolaisen ei katsottu olevan vastuussa Sirviön kuolemasta, mutta hän toimi rikoskumppanina. 

Pariskunta määrättiin yhteisvastuullisesti korvaamaan yli 270 000 euroa aiheuttamistaan vahingoista. Lisäksi murhatuomion saanut mies määrättiin maksamaan useita kymmeniä tuhansia muun muassa hautaus- ja kärsimyskuluja Juuso Sirviön omaisille.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, sillä siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja