Tarvitsetko lomaa älypuhelimestasi? Katso pysäyttävä video

Nappaatko puhelimen pöydältä edes tajuamatta, mitä olit aikeissa tehdä sillä? Selailetko jatkuvasti sosiaalisen median uutisvirtaa? Katso pysäyttävä video, jolla on jo yli 40 miljoonaa katselukertaa videopalvelu Youtubessa. Videon nähtyäsi saatat ehkä ymmärtää, mitä menetät.

Jatkuva internetissä pyöriminen ja sisältöjen kulutus on erottamaton osa tämän päivän kulttuuria. Ei ole olemassa paikkaa, missä kukaan ei selailisi kännykkäänsä. 

Älypuhelinkulttuurista ei varmasti pääse kovin helposti kokonaan eroon, jos siihen on jo hypännyt mukaan, mutta mistä merkeistä tietää, että loma puhelimesta olisi paikallaan?

Merkki: Huomiosi on jakautunut

Huomiosi on koko ajan jakautunut kolmeen osaan. Ensimmäinen osa on työ, toinen on älypuhelin ja vasta kolmas on ympäröivä maailma.

Koska olet viimeksi kiinnittänyt huomiota johonkin pieneen aistihavaintoon tai yksityiskohtaan? Jos et kykene muistamaan yhtäkään pientä aistihavaintoa vaikka kotimatkaltasi, tiedät, että et ole kyennyt irrottamaan huomiotasi älypuhelimestasi. 

Merkki: Tunnet itsesi jäykäksi ja stressaantuneeksi

Jatkuva internetin käyttö tuo tunteen siitä, ettet hallitse elämääsi. Tottahan se on, ettei internetiä voi hallita. Siksi olisikin parempi, että älypuhelin ei olisi koko elämäsi. Liikunta ja läheisten seura ovat huomattavasti rauhoittavampia harrastuksia. 

Merkki: Olet surullisempi kuin aiemmin

Tunnet olosi alakuloiseksi, etkä oikein ilahdu mistään. Sosiaalinen media aiheuttaa tutkimusten mukaan helposti itsetunnon heikkenemistä ja ahdistusta, koska tunnet, että kaikkien muiden elämä on mukavampaa kuin omasi. Tämä johtuu siitä, että sosiaalisessa mediassa jaetaan lähinnä positiivisia tilapäivityksiä ja elämän iloisia hetkiä. Nämä hetket voivat aiheuttaa masennusta ja kateutta, jos tuntuu, ettei oma elämä yllä samalle tasolle. 

Merkki: Sinulla on univaikeuksia

Älypuhelin seuraa sinua jopa vuoteeseen. Viimeisenä asiana ennen nukkumaanmenoa selailet puhelimesi tärkeimmät sovellukset läpi. Pelaat ehkä jotain älypuhelinpeliä tai etsit hauskoja kuvia netistä. Tekstaat vielä kaverillesi ennen nukahtamista. Laitat untasi tarkkailevan sovelluksen päälle ja työnnät puhelimen patjan alle. 

Aamulla kännykkäsi herättää sinut, ja ensitöiksesi nappaat puhelimen käteesi ja luet viestisi läpi. Olet mahdollisesti heräillyt pitkin yötä erilaisiin ilmoitusääniin ja viesteihin, mitä puhelimeesi on saapunut. Laita jatkossa puhelin ainakin äänettömälle. Perinteinen herätyskello ei myöskään ole huono idea.

Katso pysäyttävä video siitä, miten maailmamme on todella muuttunut älypuhelimien ja tablet-tietokoneiden kehittymisen myötä. 

Lue myös:

    Uusimmat