"Tartunnan voi saada käytännössä mistä vain" – koronatilanne menossa vakavampaan suuntaan HUSin alueella, entistä voimakkaampia toimenpiteitä tarvitaan

HUSin apulaisylilääkärin mukaan yli 80 prosenttia koronavirustartunnan saaneista ei tiedä, mistä on saanut tartunnan.

Helsingin ja uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella koronatartuntojen lähde oli viime viikolla tiedossa vain 16 prosentissa tapauksista, kertoo Husin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen.

Yli 80 prosenttia ei siis tiedä, mistä on tartuntansa saanut.

– Virusta on nyt liikkeellä väestössä, ja tartunnan voi saada käytännössä mistä vain, Ruotsalainen sanoo.

Ulkomailta saadut tartunnat ovat viime viikkoina vähentyneet. Tautitapaukset keskittyvät HUSin alueella 20–39-vuotiaisiin. Heidän osuutensa on 56 prosenttia sairastuneista.

"Yli 20 hengen tilaisuuksia ei voi pitää tässä tilanteessa järkevinä"

Johtajaylilääkäri Markku Mäkijärven mukaan koronatilanne on menossa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella vakavampaan päin. Mäkijärven mukaan nyt tarvitaan entistä voimakkaampia toimenpiteitä.

– Nyt on korkea aika käyttää maskia julkisessa liikenteessä ja kaikissa muissa tilanteissa, joissa ei voida ylläpitää riittäviä turvavälejä toisiin ihmisiin, Mäkijärvi sanoi tiedotustilaisuudessa.

Jatkossa harkitaan, ovatko esimerkiksi kokoontumisrajoitukset tarpeen.

Myös yksityistilaisuuksia Mäkijärvi kehottaa tarkastelemaan kriittisesti. Hän sanoo, että yli 20 hengen tilaisuuksia ei voi pitää tässä tilanteessa järkevinä.

Toisen asteen oppilaitosten, koulujen ja yliopistojen osalta tilannetta katsotaan Mäkijärven mukaan kunnittain.

Sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä Mäkijärven mukaan huolehditaan vierailuista turvatoimenpitein, mutta myös rajoituksia saatetaan joutua tekemään.

Mäkijärvi painottaa myös, että jos oireita esiintyy, on syytä pysyä kotona ja hakeutua testeihin. Etätyötä suositellaan ja tarpeetonta ulkomaanmatkustusta kehotetaan välttämään.

Myös harrastuksia täytyy pohtia kriittisesti, samoin ravintoloissa ja yökerhoissa käymistä.

Epidemia on Mäkijärven mukaan Uudellamaalla kiihtymisvaiheessa. Etenkin pääkaupunkiseudun suuret kunnat ja Keski-Uusimaa ovat alueita, joilla tilanne on hankaloitumassa.

Lue myös:

    Uusimmat