Matkailualan toimijoilta rajua kritiikkiä koronarajoituksille: "Rehellisyyden nimissä se ei pelasta meitä"

8:39
Katso koko keskustelu: Näin yrittäjätahot kritisoivat matkailurajoituksia.

Matkailualan toimijoiden mukaan pitäisi löytää tasapaino koronarajoitusten ja matkailun suhteen.

Torstaina kerrottiin, että maahantulon rajoituksia palautetaan Suomen ja Islannin, Norjan, Ruotsin, Saksan, Slovakian ja Viron välisessä liikenteessä. Rajoitukset tulevat voimaan ensi maanantaina.

Rajoitukset koskevat vapaa-ajan matkustamista. Suomessa voi käydä työssä Ruotsista ja Virosta ilman omaehtoista kahden viikon karanteenia tai testauksia.

Suomen matkailualan puheenjohtaja Anne-Marjut Väänäsen mukaan rajoitukset syventävät entisestään matkailualan kriisiä.

– Viro ja Ruotsi meille tärkeitä maita. [Tämä on] iso takaisku, ja voi aiheuttaa työpaikan menetyksiä. Myös tämä tempoilu, Ruotsi ehti olla viikon auki. Tässä ei ole mitään mahdollisuutta harjoittaa järkevää liiketoimintaa. Meidät on pistetty eräänlaiseen häkkiin, Väänänen sanoi Uutisaamussa.  

Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäisen mukaan viranomaisten täytyisi löytää terve tasapaino taudin torjunnan ja talouden mahdollistamisen äärellä.

– Tuntuu, ettei tämä ole ihan tasapainossa. Meillä on yhdet Euroopan tiukimmista matkustusrajoituksista. Kyseessä on toimiala, jolla on valtava merkitys alueellisesti ja valtakunnallisesti.

– Ei pidä unohtaa, että myös työttömyys on suuri terveysriski. Asia pitäisi hoitaa niin, että mahdollisimman moni työpaikka voitaisiin turvata. Mielestämme ei ole perusteita siihen, että Suomessa on selkeästi kireämmät säännöt kuin muualla Euroopassa.

Pentikäisen mukaan ratkaisu saadaan, kun pikatestit tulevat käyttöön.

– Kun matkustaja nousee lentokoneeseen, hänet on pystytty testaamaan. Pitää päästä matkustamaan, jos on tuore, negatiivinen testitulos. Samoin pitää päästä tilanteeseen, jossa matkailijat eivät joudu karanteeniin.

Väänänen sanoo, että Suomi tarvitsee ulkomaalaisia turisteja.

– Jokainen suomalainen matkustaja on tärkeä, mutta rehellisyyden nimissä se ei pelasta meitä. Ei auta esimerkiksi isompia hotelliketjuja selviämään, että siellä käydään viikonloppuisin. Ei auta huskysafareja tai muita elämysyrittäjiä, koska suomalaiset eivät ole niin kiinnostuneita menemään poroajelulle tai huskysafarille kuin ulkomaalaiset, joille se on todella eksoottista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja