STM:n virkamies myöntää: "Eihän tämä tämänhetkinenkään maskisuositus oikein tahdo toteutua"

Terveysviranomaisilta tuli uusi maskisuositus, vaikka vanhaakaan suositusta maskin käytöstä joukkoliikenteessä ei noudateta.

– Eihän tämä tämänhetkinenkään maskisuositus oikein tahdo toteutua, myöntää strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM).

Hän puhui aamupäivällä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja STM:n koronatilannekatsauksessa, jossa kerrottiin uusista, laajemmista kasvomaskisuosituksista, jos tautitilanne pahenee.

Tällä hetkellä maskin käyttöä suositellaan joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei voida aina välttää. THL suosittaa kasvomaskin käyttöä toisten ihmisten suojaamiseksi niiden sairaanhoitopiirien alueella, joissa on esiintynyt koronatartuntoja kahden viime viikon aikana.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkärin Taneli Puumalaisen mukaan vain Itä-Savo ja Länsi-Pohja ovat sellaisia alueita, joilla tartuntoja ei ole nyt ollut.

Epidemian kiihtymisestä useita merkkejä

THL:n uuden suosituksen mukaan maskin käyttöä suositellaan toisen asteen oppilaitoksissa ja korkeakouluissa, jos koronaepidemia etenee kiihtymisvaiheeseen.

Lisäksi maskin käyttöä suositellaan tällöin joukkoliikenteessä, julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voi aina välttää. Suositus koskisi esimerkiksi ostoskeskuksia, kirjastoja ja konserttisaleja.

Epidemian kiihtymisestä on STM:n ja THL:n mukaan nähtävissä tällä hetkellä useita merkkejä. Puumalaisen mukaan sitä, olemmeko alueellisesti kiihtymisvaiheessa, tarkastellaan parhaillaan eri puolilla Suomea.

Kiihtymisvaihe määritellään niin, että koronaviruksen alueellinen ilmaantuvuus on noin 10–25 tapausta per 100 000 asukasta kahdessa viikossa.

Kiihtymisvaiheessa ilmenee paikallisia ja alueellisia tartuntaketjuja, jotka ovat pääsääntöisesti jäljitettävissä. Sairaalahoidon tarpeeseen pystytään vastaamaan ilman erityistoimia.

Tällä hetkellä tautitapausten ilmaantuvuus valtakunnallisesti lähentelee Puumalaisen mukaan 15:tä, mutta alueelliset erot ovat huomattavia.

Leviämisvaiheessa maskisuositus aina sisätiloihin

Jos tautitilanne huononee edelleen ja siirrytään niin sanottuun leviämisvaiheeseen, maskisuositus koskisi aina joukkoliikennettä. Lisäksi tuolloin maskia suositeltaisiin yläkouluikäisille ja aina, kun ollaan julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa.

Leviämisvaiheessa koronavirustartunnat leviävät alueellisesti tai laajemmin. Taudin ilmaantuvuus on noin 18–50 tapausta 100 000 asukasta kohti kahden viikon ajanjaksolla. Lisäksi tuolloin tapausten päivittäinen kasvunopeus on yli 10 prosenttia, ja alle puolet tartuntalähteistä pystytään jäljittämään. Sairaalahoidon ja tehohoidon tarve kasvaa voimakkaasti.

Positiivisten testitulosten osuus jyrkässä nousussa

Strategiajohtaja Voipio-Pulkin mukaan Suomi on nyt selvästi koronavirusepidemian toisessa vaiheessa.

Epidemian kiihtymisestä on STM:n ja THL:n mukaan nähtävissä useita merkkejä. Tautitapausten ilmaantuvuus on nopeassa kasvussa, positiivisten testitulosten osuus on jyrkässä nousussa, ja tartunnan lähde on yhä useammin tuntematon. Viime viikolla tartunnan lähde jäi epäselväksi noin 44 prosentissa tapauksista.

Viruksen tartuttavuutta ilmaiseva r-arvo näyttää toistaiseksi jääneen 1,2–1,25:en tasolle. Voipio-Pulkin mukaan r-arvo ei ole tällä hetkellä erityisen informatiivinen mittari kokonaistilanteelle, sillä virus ei leviä väestössä valtoimenaan vaan ryppäinä.

Päätöksiä tehdään alueellisesti

Maskien käytössä on kyse kansallisesta suosituksesta.

– Totta kai eri sektorit ja erilaiset tilaisuuden järjestäjät ja oppilaitokset pohtivat tätä suositusta ja tarkentavat sitä ja keskustelevat alueellisten viranomaisten kanssa, miten ja missä vaiheessa suosituksia eri alueilla otetaan käyttöön, THL:n Puumalainen sanoo.

STM:n Voipio-Pulkki korostaa, että maskien käytössä tai muissakaan varotoimissa ei tarvitse odottaa, että kiihtymisvaihe on alkanut vaan tarvetta voidaan arvioida tilannekohtaisesti ja ottaa toimet käyttöön jo ennakoivasti.

Monet ovat tehneet arkielämässään havaintoja siitä, että maskeja käyttää tällä hetkellä esimerkiksi busseissa ja metroissa vain murto-osa. Puumalaiselta kysyttiin tilaisuudessa, onko nykytilanne terveysviranomaisia tyydyttävä.

– Ei tuo tietenkään ole se ideaalitilanne vaan se, että joukkoliikenteessä käytetään maskeja niillä alueilla, joissa tautia esiintyy. Tämä on osin varmasti tiedotusasia, mutta pitkälti myös asenneasia, hän sanoi.

Baaritartunnoista "pitää pystyä tekemään johtopäätöksiä"

Nuoret aikuiset ovat koronatartunnoissa yliedustettuina, Voipio-Pulkki huomauttaa. Viimeisimpien tietojen mukaan noin puolet tartunnoista todetaan nyt alle 30-vuotiailla.

Tartuntojen lähteitä ovat olleet muun muassa baarit, opiskelijajuhlat ja muu vapaa-ajan toiminta. Tästä pitää pystyä tekemään johtopäätöksiä itse kunkin niin omassa elämässään kuin myös tapahtumien järjestämisessä, Voipio-Pulkki sanoo.

Sairaalahoidon tarve on alkanut hieman kasvaa, mutta se ei vielä ole samalla tasolla kuin keväällä. Tätä selittänee Voipio-Pulkin mukaan juuri nuorten suuri osuus tartunnoista. Riskiryhmien suojaus näyttää toimivan hyvin.

Lue myös:

    Uusimmat