"Tarkoituksena luoda shokki yhteiskuntaan" – Näin Ukraina voi vastata Venäjän hyökkäykseen

4:00
"Tarkoituksena luoda shokki yhteiskuntaan", uskoo Maanpuolustuskorkeakoulun everstiluutnantti Simo Pesu.

Eri puolilta Ukrainaa alettiin raportoida torstaiaamuna räjähdyksen ja tulituksen ääniä pian sen jälkeen, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin oli kertonut Venäjän aloittavan sotilasoperaation.

Putinin mukaan Venäjä ei tavoittele Ukrainan miehittämistä.

– Venäjä ilmaisi tavoitteekseen Ukrainan hallinnon vaihdon ja sitä ennen asevoimien demilitarisoinnin. He iskevät Ukrainaan, sen asevoimiin sekä sotilas- että siviili-infrastruktuuriin, kertoo everstiluutnantti Simo Pesu maanpuolustuskorkeakoulusta.

– Toiminta-ajatuksena on luoda shokki Ukrainan yhteiskuntaan ja keskeyttää sen normaali toiminta. Se on hajanaisista tiedoista (pääteltävissä), Pesu sanoo.

Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen johtaja, eversti Petteri Kajanmaa arvioi MTV:lle ennen sodan syttymistä, että Venäjän armeija oli pitkään jopa pilkan kohde.

Keskiviikkona Kajanmaa totesi, että”Venäjän sotilaallinen voima on valmis” ja sen käyttämiseksi on myös poliittista tahtoa.

Eversti Pesun mukaan Venäjä on luonut asevoimillaan tähän asti pelkoa ja rajoittanut ukrainalaisten toimintamahdollisuuksia.

– Nyt sillä isketään Ukrainan yhteiskuntaan. Pyritään lamauttamaan Ukrainan puolustuskyky ja ukrainalaisten tahto taistella

Kyselyiden perusteella ukrainalaisten puolustustahto on suomalaisten tasolla, Pesu Sanoo.

– Kuinka kauan he haluavat taistella, on toinen kysymys. Ukrainan asevoimilla ei ole välineitä, millä torjua ilmaiskuja. Venäläiset pystyvät tulivoimalla ja liikkumiskyvyllä lyömään ja ohittamaan Ukrainan puolustuksen. Ukraina voi vaihtaa tilaa aikaan ja aloittaa hajautetun vastarinnan, Pesu arvioi.

Ukrainan asevoimat väittää ampuneensa alas viisi venäläistä lentokonetta ja yhden helikopterin maan itäosassa. Ukrainan kertoessa ensimmäisen lentokoneen alas ampumisesta Venäjä kiisti tiedot.

Tällä hetkellä Ukrainaan kohdistuu tykistötulta ja maahyökkäys pohjoisella ja eteläisellä rajalla, sanoo Ukrainan rajavartiolaitos.

Rajavartiolaitoksen mukaan Venäjän joukot saavat tukea Valko-Venäjältä, ja myös Venäjän miehittämältä Krimiltä on hyökätty.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja