Tarkkaile lapsesi nettikäyttäytymistä – huolestuttavan moni 10–14-vuotias antaa numeronsa tuntemattomalle

Lapset kasvavat luuri kädessä - pitääkö olla huolissaan? 8:50
Lapset kasvavat älypuhelinten kanssa – pitäisikö olla huolissaan? Huomenta Suomen vieraina Xplora Mobilen maajohtaja Timo Vaskio ja Mannerheimin lastensuojeluliiton mediakasvatuksen suunnittelija Paula Aalto.

Huolestuttavan moni 10–14-vuotias lapsi luovuttaa henkilötietojaan tuntemattomalle, käy ilmi tuoreesta amerikkalaistutkimuksesta. 

Älylaitteista, kuten älypuhelimista ja tietokoneita on tullut nykyajan kommunikaatiolaitteita, joiden avulla ihmiset pitävät yhteyttä niin tuttuihin kuin tuntemattomiinkin

Kaikki vanhemmat eivät ole tietoisia siitä, millaisilla sivustoilla heidän jälkikasvunsa surffailee, tai keiden kanssa lapset keskustelevat.

Syytä olisi, sillä tuoreen amerikkalaistutkimuksen mukaan nuoret saattavat olla holtittomia nettikäyttäjiä, muistuttaa australialainen uutisportaali Kidspot.com.au

Vajaa puolet juttelee tuntemattomille

TOP 7 somekanavat amerikkalaisnuorten keskuudessa:

  1. Instagram
  2. Snapchat
  3. Vine
  4. Facebook
  5. Pinterest
  6. Twitter
  7. ask.fm

Amerikkalaisen kyberturvallisuuteen erikoistuneen laitoksen teettämän tutkimuksen mukaan 40 prosenttia 10–14-vuotiaista viestii tuntemattomien ihmisten kanssa Internetissä.

Tämä ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita sitä, että keskustelukumppani olisi vaarallinen tai haitaksi kasvavalle nuorelle. 

Muun muassa moni tietokone- ja konsolipeleistä kiinnostunut nuori löytää itsensä keskustelemassa tuntemattomien pelikavereidensa kanssa pelien tiimellyksessä. Tutkimuksen mukaan näin tekee reilusti yli puolet 4.–8.-luokkalaisista.

Moni yksinäinen lapsi hakee tietoisesti keskusteluseuraa ja vertaistukea myös sosiaalisen median kautta. On kuitenkin hyvä muistaa, ettei kaikilla somekäyttäjillä ole niin puhtoisia jauhoja pusseissaan.

Yli puolet antaa numeronsa tuntemattomille

Kyberturvallisuuslaitoksen mukaan tuntemattomien kanssa keskustelua käyvistä nuorista yli puolet on antanut puhelinnumeronsa keskustelukaverille ilman sen syvällisempää tutustumista.

Noin viidennes näistä nuorista on keskustellut tuntemattoman kanssa puhelimitse, kun taas noin kolmannes on käynyt keskustelua tekstiviestitse.

Kaikkein rohkeimmat tai ennakkoluulottomimmat nuoret ovat jopa nähneet keskustelukumppaninsa kasvotusten omassa kodissaan tai julkisella paikalla, kuten ostoskeskuksessa. Tällaisia tapauksia oli tutkimuksen mukaan 11 prosenttia.

Sääntöjä rikotaan tietoisesti

Se, mikä tutkimustuloksissa on positiivista, on se, että noin 87 prosentille tutkimukseen osallistuneista nuorista on opetettu, miten internetiä käytetään turvallisesti.

Sen sijaan on huolestuttavaa, että vajaa kolmannes nuorista valehtelee ikänsä käyttääkseen verkkosivustoja ja sovelluksia, joissa on ikäraja. Esimerkiksi sosiaalisen median palveluiden käyttämiselle on asetettu ikäraja, joka kansallisesti voidaan määritellä 13–16 ikävuoden välimaastoon. Monien deittisivustojen ikäraja on korkeampi: esimerkiksi Tinderin käyttö on kielletty alle 18-vuotiailta.

Ei siis ihme, että noin 29 prosenttia nuorista on myöntänyt käyttävänsä internetiä vanhempiensa sääntöjen vastaisesti. Tämä luku on varmasti todellisuudessa huomattavasti suurempi, sillä reilusti yli puolet myöntää käyneensä tietoisesti aikuisille suunnatuilla verkkosivuilla.

Esimerkiksi 17 prosenttia 10–14-vuotiaista on vieraillut verkkosivuilla, jotka sisältävät seksuaalista materiaalia muun muassa videoiden ja kuvien muodossa.

Netin käyttö vaikuttaa nuoren yöuniin 

Suosituimmat älylaitteet 10–14-vuotiaiden keskuudessa:

  1. matkapuhelin (70 %)
  2. tabletti (64 %)
  3. oma tietokone (48 %) 

Amerikkalaistutkimuksen tuloksista käy ilmi, että internetin käyttö heijastui huomattavan monen nuoren koulunkäyntiin. Lähes puolet myönsi tapittavansa älylaitteen ruutua vielä kello 23 jälkeen, kun taas kolmannes teki sitä vielä keskiyönkin jälkeen.

On sanomattakin selvää, että netissä ja somessa roikkuminen vie osansa kasvavan nuoren yöunista. Jopa 37 prosenttia vastanneista kertoikin tuntevansa olonsa väsyneeksi seuraavana päivänä – 5 prosenttia yökukkujista myöhästyi koulusta pitkälle venyneen nettisurffailun jälkeen. 

Erään brittitutkimuksen mukaan univaje voi aiheuttaa etenkin teini-ikäisissä tytöissä masennusta, minkä vuoksi tutkijat kehottavat vanhempia pitämään lastensa nettikäyttäytymistä silmällä. 

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lue myös:

    Uusimmat