"Alaikäiset" eivät piittaa ikärajoista ja rynnivät someen – "hallituksen pitää puuttua asiaan"

Britannian viestintävirasto Ofcomin tekemän tutkimuksen mukaan puolella 11–12-vuotiaista lapsista on sosiaalisen median profiili, vaikka suurimmalla osalla alustoista minimi-ikä on 13 vuotta.

Ofcomin raportin mukaan englantilaisista 12-vuotiaista 51 prosentilla, 11-vuotiaista 46 prosentilla ja kymmenvuotiaista 28 prosentilla oli profiili jossakin sosiaalisen median palvelussa.

Vanhemmat tiesivät tutkimuksen mukaan huonosti ikärajoista: jopa kahdeksan kymmenestä vanhemmasta, joiden lapset käyttivät Instagramia ja Snapchatia, ei tiennyt ikärajoista. Neljä kymmenestä vanhemmasta taas kertoi antavansa lastensa käyttää sosiaalista mediaa ennen vaadittua ikää.

Brittiläisen lastensuojelujärjestö NSPCC:n mielestä ministerien pitäisi vaatia sosiaalisen median palveluita suunnittelemaan suojauksia, jotka estävät lasten pääsyn palveluihin.

– Sosiaaliset mediat selkeästi viittaavat kintaalla siihen, mitä tulee alle 13-vuotiaiden kirjautumiseen palveluun. Liian pitkään sivustot, kuten Facebook, Instagram ja Snapchat, ovat epäonnistuneet suojelemaan lapsia alustoillaan ja hallituksen pitää kiireesti puuttua asiaan, NSPCC vaatii.

Facebookin, joka omistaa myös kuvapalvelu Instagramin, edustajan mukaan he poistavat alaikäisten tilit ne havaittuaan ja estävät käyttäjiä liittymästä uudelleen palveluun.

Suomessa nuorista valtaosa käyttänyt somea "alaikäisenä"

Kerroimme aiemmin, että EU:n tietosuoja-asetusta aletaan soveltaa Suomessa ensi vuoden toukokuussa. Asetuksen mukaan "ala-ikäiset" tarvitsevat jatkossa vanhempiensa luvan verkkopalveluiden, kuten sosiaalisen median, käyttöön.

EU-asetuksessa ikärajaksi on määritelty 16 vuotta, mutta jäsenvaltioilla on oikeus alentaa sitä aina 13 vuoteen asti. Suomessa uudistusta valmisteleva työryhmä ehdottaa ikärajaksi joko 13 tai 15-vuotta.

Lastensuojelun Keskusliiton nuorille suunnatussa kyselyssä kävi ilmi, että myös Suomessa valtaosa nuorista kertoo käyttäneensä jotain sosiaalisen median palvelua alle 13-vuotiaana. Myös yhdeksän kymmenestä nuoresta ilmoitti vanhempiensa tienneen siitä. Neljä viidestä kannatti Suomeen 15-vuotta alhaisempaa ikärajaa verkkopalveluiden käytölle.

Lähde: BBC

***

8:08

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja