Yle: Sosiaalisessa mediassa uusi ikäraja – otetaan käyttöön Suomessa jo ensi vuonna

Suomalaiset lapset ja nuoret jakavat paljastavia kuvia itsestään sosiaalisen median kuvapalveluissa, Yle kertoo verkkosivuillaan.

Sosiaalisen median kuvapalveluissa tulee yhä useammin vastaan paljastavia kuvia nuorista ja lapsista. Lapsilta ja nuorilta kysyttäessä kukaan ei kuitenkaan myönnä itse julkaisevansa niitä, mutta kertoo huomanneensa sellaisia kavereiden kuvavirrassa.

Viestinnän tutkija ja dosentti Janne Matikainen Helsingin yliopistosta on ilmiöstä huolissaan ja sanoo, että lapset eivät ymmärrä kuvien olevan seksuaalisviritteisiä.

– He ottavat mallia kuvastosta, jota aikuisten maailmasta tarjotaan. Se maailma toistuu musiikkivideoissa, populaarikulttuurissa ja iltapäivälehdissä. Tämä kehitys on ollut nähtävissä pidempään, Matikainen toteaa Ylen haastattelussa.

EU:n yleistä tietosuoja-asetusta aletaankin soveltaa Suomessa toukokuussa 2018. Samalla tulee voimaan kansallinen ikäraja sosiaalisen median palveluiden käyttämiselle. Tarkan ikärajan määrittely on vielä kesken, Yle kertoo.

– Ikäraja on tietosuoja-asetuksessa lähtökohtaisesti 16 vuotta, mutta kansallisesti se voidaan määritellä 13–16 ikävuoden välille, oikeusministeriön lainsäädäntöneuvos Anu Talus kertoo Ylen haastattelussa.

Käytännössä tietosuoja-asetus tarkoittaa sitä, että alaikäiseltä käyttäjältä vaaditaan jatkossa äidin, isän tai muun huoltajan suostumus sosiaalisen median palveluiden käyttämiseen.

Matikaisen mielestä ikärajan soveltaminen tilin perustamiseen sosiaalisessa mediassa on monella tapaa ongelmallista. Hän uskookin, että ratkaisu löytyy mediakasvatuksesta.

– Harkintakyky kehittyisi sitä kautta. Nuorten tekniset taidot ovat hyvät, mutta medialukutaito välttämättä ei. Ja aikuiset eivät aina ole parhaita roolimalleja, Matikainen toteaa.

Lähde: Yle


***

8:08

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja