Tarkista ensi vuoden verokorttisi – huomio tulorajasta: "Tämä kannattaa muistaa"

Asia 60 sekunnissa – Näin tarkastat verotiedot 0:54
KATSO MYÖS: Näin tarkastat verotiedot

Käykö tämän vuoden verokortti vielä tammikuussa vai miten se nyt menikään? Tämä sinun pitää tietää ensi vuoden verokortistasi.

Verohallinto kertoo tiedotteessaan, että kaikkien verokortit ensi vuodelle ovat nyt OmaVerossa. Jos henkilölle tulee paperista veropostia, verokortti tulee postitse tammikuun puoleenväliin mennessä.

Verokortista kannattaakin nyt tarkistaa, onko tuloraja oikea, onko tuloja merkattu liikaa vai liian vähän. Jos epäkohtia huomaa, kannattaa tehdä uusi verokortti.

Vuoden 2023 verokortti otetaan käyttöön helmikuun alussa, eli tammikuussa 2023 käy vielä vuoden 2022 verokortti. Vuoden 2023 verokortti perustuu vuoden 2021 tuloihin ja vähennyksiin. Jos henkilö on kuitenkin vuoden 2022 aikana tehnyt uuden verokortin, vuoden 2023 verokortin perusteena käytetään sen tietoja.

– Arvioimme verokortin tulorajan aikaisempien tulojen mukaan. Jos siis esimerkiksi työtilanne on muuttunut, myös tulorajaa pitää todennäköisesti muuttaa. Kun tilaa uuden verokortin oikeilla tiedoilla, tuloraja ei vuoden aikana ylity eikä tuloja veroteta korkeammalla lisäprosentilla, sanoo ylitarkastaja Heikki Koskela Verohallinnosta tiedotteessa.

Tarkkaile verokortin tulorajaa vuoden aikana

Verokortin tuloraja kattaa 11 kuukautta eli helmikuun 1. päivästä joulukuun viimeiseen.

– Tammikuussa käytetään vielä edellisen vuoden verokorttia. Koska verokortti tulee voimaan vasta helmikuun alussa, sillä näkyvään tulorajaan lasketaan tulot helmikuun alusta joulukuun loppuun, lomarahat mukaan lukien. Tämä kannattaa muistaa, kun verokortin tulorajaa tarkistaa, Koskela sanoo.

Koskela huomauttaa, että poikkeuksia ovat verokortit, joihin henkilö on tehnyt muutoksia jo joulukuun aikana. Ne ovat voimassa heti vuoden alusta lähtien niin, että tuloraja määräytyy asiakkaan ilmoittamien tulojen mukaan.

Ensi vuoden tulojen arvioiminen voi olla vaikeaakin, jos esimerkiksi työt ovat epäsäännöllisiä. Silloin ei auta kuin tehdä mahdollisimman hyvä arvio tuloista ja tilata tarvittaessa uusi verokortti.

– Uuden verokortin voi tilata vuoden aikana useaan kertaan, ja näin on hyväkin tehdä, jos arvio vuoden aikana saatavista tuloista muuttuu, Koskela sanoo.

Tulorajan ohella myös verovähennysten ajantasaisuus kannattaa tarkastaa.

Siirtyykö verokortti automaattisesti työnantajalle?

Koskela muistuttaa, että osalle työantajista verokortti siirtyy suoraan Verohallinnon järjestelmästä, mutta on työnantajan itsensä vastuulla viestiä, miten työpaikalla toimitaan.

– Kelaan ja eläkeyhtiöille verokortit siirtyvät automaattisesti. Poikkeuksen tekevät uusien eläkeläisten verokortit, jotka asiakkaiden täytyy toimittaa eläkkeen maksajalle.

Hiljattain Verohallinto muistutti myös lisäennakon merkityksestä, mikäli haluaa välttyä mätkyiltä ensi vuonna.

Katso myös: Mitä hyötyä on verotietojen julkisuudesta?

Mitä hyötyä on verotietojen julkisuudesta? 0:42
Mitä hyötyä on verotietojen julkisuudesta?

Lähde: Verohallinto

Lue myös:

    Uusimmat