Somevaikuttajille muistutus Verohallinnolta – tuotelahjoista ja ilmaisista hotelliöistä pitää maksaa veroa: "Osalle on selvää"

Verottaja neuvoo myös Jodelissa ja TikTokissa 10:16
KATSO MYÖS: Tiesitkö, että Verottaja neuvoo myös somessa, kuten Jodelissa ja TikTokissa?

Verohallinto muistuttaa tiedotteessaan, että somevaikuttajien pitää maksaa verot myös alennuksista ja ilmaistuotteista. 

Kadehditko somevaikuttajien ylellistä elämää ja ilmaisia hotelliöitä? Verottaja muistuttaa tiedotteessaan, että somevaikuttajien, tubettajien ja bloggaajien tulee maksaa veroa rahapalkkioiden lisäksi myös saamistaan alennuksista sekä ilmaiseksi saamistaan tuotteista.

Ilmaisesta hotelliyöstä tai tuotelahjasta pitääkin maksaa vero sen perusteella, mitä tuote tai palvelu maksaisi, jos sen ostaisi itse.

Veroa pitää maksaa siinäkin tapauksessa, että henkilö on saanut ilmaiset tuotteet pyytämättä ja silloinkin, vaikkei tuotteita olisi esitellyt somekanavillaan.

– Osalle somevaikuttajista on selvää, että esimerkiksi tuotelahjoista pitää maksaa veroa, mutta ei varmasti kaikille. Valtaosa somevaikuttajista on nuoria ja nuoria aikuisia, joilla on vasta vähän kokemusta veroasioiden hoitamisesta. Siksi verotuksen pelisääntöjä on tärkeä tuoda esiin, sanoo johtava veroasiantuntija Kirsi Tuunala Verohallinnosta tiedotteessa.

Tämä on poikkeus

Jokaiseen sääntöön kuuluu kuitenkin poikkeus. Tässä tapauksessa poikkeuksena ovat tuotelahjat, joiden arvonlisäverollinen myyntihinta on enintään 50 euroa. Tällaisista tuotelahjoista tarvitsee maksaa veroa vain, jos erikseen on sovittu, että ne ovat palkkio näkyvyydestä.

– Jos tuotelahjan antaneen yrityksen kanssa on sovittu, että tuote on palkkio näkyvyydestä, se on aina veronalaista tuloa, vaikka olisikin alle 50 euron arvoinen, Tuunala selventää.

Sometuloista voi kuitenkin vähentää somesisällön tuottamiseen liittyviä menoja. Verohallinnosta annetaan esimerkiksi älypuhelin, jota käytetään puolet ajasta somesisällön tuottamiseen. Tällaisessa tapauksessa puolet puhelimen hinnasta voi vähentää sisällön tuottamisesta saaduista tuloista.

Näin suomalaiset somevaikuttajat tienaavat. Juttu jatkuu videon alla.

Veropäivä lähestyy: näin tienaavat somevaikuttajat, Natalia Salmelan tulot liki 200 000 euroa 5:36
Suositun Natalia Salmelan tulot liki 200 000 euroa. Viime veropäivänä kerroimme, miten suomalaiset somevaikuttajat tienaavat.

Somevaikuttaja saa festarilipun – miten toimitaan?

Somevaikuttajan saamat tuotelahjat ja edut verotetaan tuotteen, palvelun tai alennuksen käyvän arvon mukaan. Käypä arvo on sama kuin vaikkapa pääsylipun hinta, jos sen ostaisi itse omilla rahoillaan.

Verohallinto käyttää esimerkkinä somevaikuttajan saamaa ilmaista festarilippua. Tämän lisäksi hotelli tarjoaisi kuvitteellisessa esimerkissä influensserille ilmaisen majoituksen festariviikonlopun ajaksi. Jos pääsylipun arvo on 120 euroa ja hotelliviikonlopun arvo 350 euroa, yhteenlaskettu 470 euroa on somevaikuttajan ansiotuloa, josta pitää maksaa verot.

Miten sitten käytännössä tulee toimia?

Jos toimit somevaikuttajana ilman yritystä, pidä kirjaa saamistasi tuotteista, palveluista ja alennuksista sekä somesisällön tekemiseen liittyvistä kuluista. Ilmoita tulot ja kulut esitäytetyllä verolilmoituksella, joka tulee kaikille viimeistään huhtikuun alkuun mennessä OmaVero-palveluun. 

Toiminimiyrittäjät ilmoittavat tulot ja menot elinkeinotoiminnan veroilmoituksella 1. huhtikuuta mennessä. Jos sinulla on osakeyhtiö, sometulot ja -kulut kuuluvat osakeyhtiön kirjanpitoon.

Lähde: Verohallinto

Lue myös:

    Uusimmat