Jos et ole maksanut tämän vuoden tuloistasi tarpeeksi veroa, toimi näin – voit välttyä mätkyiltä ja koroilta

0:54
KATSO MYÖS: Näin tarkastat verotiedot – asia selitetty 60 sekunnissa.

Jäännösveroilta eli mätkyiltä voi välttyä maksamalla lisäennakkoa, muistuttaa Verohallinto tiedotteessaan.

Kaiken kaikkiaan 42 000 suomalaista täydensi viime vuoden verotustaan maksamalla lisäennakkoa, mutta määrä on pieni siihen verrattuna, että jopa 850 000 henkilöä sai vuodelta 2021 jäännösveroja eli kansankielellä mätkyjä, Verohallinto kertoo tiedotteessaan.

Mätkyjä sateli suomalaisille viime vuodelta erityisen paljon, sillä pääomatuloja maksettiin poikkeuksellisen runsaasti.

Verohallinto muistuttaakin nyt, että he, jotka eivät tämän vuoden kuluessa ole maksaneet tuloistaan riittävästi veroja ja voivat sen vuoksi saada vuoden 2022 verotuksessa mätkyjä, voivat hakea lisäennakkoa. Verojaan voi täydentää vähintään 170 euron suuruisella lisäennakolla.

– Mätkyjä voi olla tulossa, jos on esimerkiksi saanut luovutusvoittoja arvopapereiden tai virtuaalivaluuttojen myynnistä. Lisäennakkoa kannattaa harkita myös, jos on saanut työsuhdeoptioita tai saanut palkkansa vain luontoisetuina, joista ei ole maksettu ennakonpidätystä, sanoo Verohallinnon johtava veroasiantuntija Kaija Selkäinaho tiedotteessa.

Yrittäjätkin voivat täydentää maksamiaan ennakkoveroja lisäennakolla.

Näin vältyt koroilta

Yksityishenkilöt ja toiminimiyrittäjät voivat hakea lisäennakkoa OmaVerossa 7. joulukuuta alkaen. Yhdesä erässä maksettavan lisäennakon eräpäivän voi ilmoittaa itse vuodelle 2023. 

Jos maksat lisäennakon tammikuun 2023 aikana, vältyt koroilta. Helmikuun alusta lisäennakolle alkaa nimittäin kertyä 2 prosentin suuruista huojennettua viivästyskorkoa.

– Jos haluaa välttyä huojennetulta viivästyskorolta, on tärkeää määritellä lisäennakon eräpäivä tammikuulle. Lisäennakkoa voi toki maksaa myöhemminkin, aina oman verotuksen päättymiseen saakka, eli heinä–lokakuuhun asti, Selkäinaho sanoo.   

Lähde: Verohallinto

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja