Tuloverotus kiristyy monella ensi vuonna

Mitä hyötyä on verotietojen julkisuudesta? 0:42
Katso myös: Mitä hyötyä on verotietojen julkisuudesta?

Suurella osalla palkansaajista tuloverotus kiristyy ensi vuonna, kertoo Elinkeinoelämän valtuuskunta Eva.

Evan mukaan pienituloisen 1  500 euroa kuukaudessa ansaitsevan palkansaajan tuloverotus kiristyy 0,4 prosenttiyksikköä. Keskituloisen 3  250 euroa ansaitsevan palkansaajan tuloveroverotus kevenee 0,1 prosenttiyksikköä, kun taas yli 7  000 euroa kuukaudessa ansaitsevilla verotus kiristyy 0,4–0,3 prosenttiyksikköä.

Eva kertoo, että palkansaajan tuloverotus kiristyy ja kevenee satunnaisesti eri tuloluokissa sote-uudistuksen seurauksena. Verotus pysyy ennallaan tai kevenee hieman, kun kuukausitulot ovat 2  000–2  300 euroa ja tulovälillä 2  900–3  500 euroa. Muissa tuloluokissa palkkaverotus kiristyy.

Pienituloisilla ja keskituloa korkeammilla yli 5  400 euron ansiotuloilla verotus kiristyy enimmillään 0,4 prosenttiyksikköä.

Eva kertoo myös, että työllistäminen yksityisillä aloilla kallistuu jo kolmantena vuonna peräkkäin. Nousu on seurausta työnantajan sairausvakuutusmaksun korottamisesta.

Kulutuksen veroperusteet pysyvät Evan mukaan ensi vuonna keskimäärin ennallaan. Terveydelle ja ympäristölle haitallisten hyödykkeiden valmisteveroja korotetaan tupakkatuotteissa ja dieselpolttoaineissa, mutta kulutuksen verotusta keventävät sähkön ja henkilökuljetusten arvonlisäveron väliaikainen alentaminen.

Lue myös:

    Uusimmat