Tärkeä vinkki mönkijästä haaveilevan nuoren vanhemmalle: "Mene itse kyytiin ja..."

Mopoautoilijan arkea: Törkeyksiä ja keskisormia 1:53
Katso myös: Mopoautoilijan arki on törkeyksiä ja keskisormia. Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen ajoi Vantaalta Lahteen ja videoi, miten nuorten suosimaan autoon suhtauduttiin.

Vanhempien kannattaa olla mukana, kun nuori treenaa ajamista mönkijän ratissa.

Traktorimönkijä on monen nuoren ensimmäinen ajoneuvo mopon tai mopoauton sijaan. Mönkijöiden määrä liikenteessä on kasvanut, ja nuorten viehtymys menopeliin näkyy jo onnettomuustilastoissa

Liikenneturvan mukaan nuori tarvitseekin liikenteessä vanhempien tukea, vaikkei sitä itse ilmaisisikaan.

"Mene itse kyytiin ja anna nuorelle palautetta"

Osa ajokorteista edellyttää vain teoriakoetta. Ajokokeen suorittamisen jälkeen itsenäisen ajamisen harjoittelua kannattaa jatkaa esimerkiksi vanhempien kanssa.

– Vinkki jokaiselle nuoren vanhemmalle: mene itse kyytiin ja anna nuorelle palautetta ajamisesta. Käykää yhdessä läpi hankalalta tuntuvat tilanteet tai risteykset ja jutelkaa, miten liikenteessä liikutaan turvallisesti. Osoita, että olet kiinnostunut nuoren liikkumisista, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Elias Ruutti sanoo.

"Se on varmasti myös huoltajien toivelistan ykkösenä"

Toimintaa liikenteessä kannattaa harjoitella rauhallisella alueella ja turvallisessa ympäristössä. Monet mönkijät vastaavat teholtaan henkilöautoa, mutta mönkijä voi esimerkiksi kaatua herkästi. 

Liikenneturva kehottaa harkitsemaan vakavasti ajotuntien hankkimista ammattilaiselta.

– Jokaisen ajokorttia suorittavan on hallittava liikenteen säännöt ennen ajamaan lähtemistä. Autokoulujen ajotunnit maksavat itsensä pian takaisin, kun turvalliset liikennetaidot ovat hallussa. Se on varmasti myös huoltajien toivelistan ykkösenä, Ruutti sanoo.

Katso myös: Melkoinen taidonnäyte! Pako taskuparkista vaati kaksi minuuttia ja 17 liikettä

Melkoinen taidonnäyte! Pako taskuparkista vaati kaksi minuuttia ja 17 liikettä 0:50
Toisinaan auton käsittely vaatii erityistä tarkkuutta...

Lue myös:

    Uusimmat