Teinipojan järjetön poliisipako Keravalla: kaahasi mönkijällä bussin kylkeen – video näyttää, että kavereilla oli hengenlähtö lähellä

0:33
Katso videolta, miten järjettömästi mönkijäkuski pakeni häntä jahtaavia poliisipartioita.

Mönkijän järjetön kaahailu Keravan keskustassa loppui vaaralliseen törmäykseen linja-auton ja henkilöauton väliin. Teinipojan pakomatka oli päättyä pahimmalla mahdollisella tavalla lokakuussa 2020.

Vuonna 2005 syntynyt kuljettaja ajoi Keravalla mönkijällä poliisiauton ohitse. Kyydissään kuljettajalla oli kaksi matkustajaa ilman kypärää.

Poliisi näytti kuljettajalle pysähtymismerkkiä, mutta 15-vuotias poika lähtikin pakenemaan poliisiautoa hurjaa vauhtia.

Hengenlähtö lähellä

Poliisin tallenteesta ilmenee, miten kuljettaja ajoi sen jälkeen 60 kilometrin tuntinopeudella Keravan Keskustan Kehän ja Saviontien risteyksestä punaisia päin.

Tässä yhteydessä mönkijä osui vasenta kaistaa ajaneeseen henkilöautoon. Törmäykset eivät kuitenkaan jääneet vielä siihen.

Poliisin videolla näkyy, miten 15-vuotias kortiton kuljettaja kaahasi sen jälkeen Lintulammentien risteyksessä liikennevaloissa pysähtyneen henkilöauton ja linja-auton välistä.

Mönkijä törmäsi molempiin ajoneuvoihin kovalla vauhdilla, ja ajoneuvon takarenkaat nousivat ilmaan. Mönkijän kyydissä olleet matkustajat nousivat hekin ilmaan ja olivat pudota kyydistä.

Sen jälkeen kolmikko lähti pakenemaan poliisia jalan.

"Kuolema oli varteenotettava mahdollisuus"

Kuljettaja ajoi liikennetraktoria eli mönkijää ilman vaadittavaa ajo-oikeutta. Mönkijä ei ollut 15-vuotiaan oma ajoneuvo.

Oikeus katsoi kuljettajan menettelyn aiheuttaneen konkreettista vaaraa hänelle itselleen ja hänen kyydissään olleille matkustajille. Menettelyn katsottiin aiheuttaneen konkreettista vahinkoa muille ajoneuvoille ja kuljettajan kuljettamalle ajoneuvolle.

Oikeuden määräyksen mukaan kuljettaja syyllistyi törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen.

– On ollut täysin sattumanvaraista, että kyydissä olleet henkilöt eivät ole vahingoittuneet vakavammin tilanteessa. Tällaisissa olosuhteissa riski jonkun henkilön vakavasta loukkaantumisesta tai kuolema on ollut varteenotettava mahdollisuus, käräjäoikeuden tuomiossa kerrotaan.

Selvisi sakoilla

Kuljettajan todettiin syyllistyneen tuona lokakuisena päivänä törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen nuorena henkilönä sekä kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta nuorena henkilönä.

Oikeus katsoi, että kuljettajan aiheuttamat vahingot ovat olleet hänen ennalta-arvattavissaan.

– Hänen osin impulsiivinen käytös on osaltaan vaikuttanut tekoon. Toisaalta [kuljettaja] on lähtenyt tietoisesti pakenemaan poliisia ja ajanut kahden auton väliin törmäten niihin. Hänen on täytynyt ymmärtää, että menettelystä aiheutuu kaikille asiaan osallisille ajoneuvoille merkittäviä vahinkoja.

Vuonna 2005 syntynyt nuorukainen tuomittiin Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa viime helmikuussa maksamaan 330 euroa päiväsakkoja sekä vakuutusyhtiölle runsaat 5400 euroa ajoneuvoille aiheutuneista vahingoista.

Kuljettajan nuori ikä ja ensikertalaisuus otettiin huomioon rangaistuspäätöksessä.

Katso teinipojan järjetön pakomatka poliisin videolta jutun alusta. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja