Moni nuori haluaa nyt mopon sijaan mönkijän – näistä asioista vanhemmankin tulee olla perillä

Helsingin poliisin uudet mönkijät kulkevat jopa 100 km/h 0:42
Tältä näyttävät Helsingin poliisin uudet mönkijät. Tehokkailla laitteilla ajavat moottoripyöräkoulutuksen saaneet poliisit.

Moni nuori haluaa mopon tai mopoauton sijaan mönkijän. Liikenneturva kertoo, mitä vanhempien ja huoltajien tulee näistä ajoneuvoista tietää.

Yhteyspäällikkö Petri Niska Liikenneturvasta kertoo tiedotteessa seuranneensa traktorimönkkäreiden suosion kasvua jo vuosien ajan. 

Niska kannustaa kortin suorittajia harjoittelemaan liikenteessä toimimista turvallisella ja rauhallisella alueella sekä harkitsemaan ajotuntien ottamista ammattilaiselta.

– Jokaisen mönkkärikortin suorittajan on otettava liikenteen säännöt haltuun ennen metrinkään ajoa. Autokoulujen ajotunnit maksavat itsensä pian takaisin, kun ennakoiva ja turvallinen ajotaito on hallussa. Se on varmasti myös huoltajien toivelistan ykkösen, Niska sanoo.

"Kannattaa olla hereillä"

Mönkijän ohjaksiin voi tarvita laitteesta riippuen B-, T- tai AM-ajokortin.

Oman ajo-oikeuden riittävyydestä sekä liikennesäännöistä tulee olla perillä jo ennen mönkijäkaupoille lähtöä. Niska korostaa myös vanhempien vastuuta.

Liikenneturvan mukaan monille vanhemmille tulee edelleen yllätyksenä, että mönkijän ajo-oikeuden voi saada joissain tapauksissa ilman ajoharjoittelua pelkällä kirjallisella kokeella.

– Vanhempien tai huoltajien kannattaa olla hereillä ja tiiviisti mukana, kun nuoren käyttöön ollaan hankkimassa ensimmäistä moottoroitua ajoneuvoa, Niska muistuttaa.

– Keskustelua kannattaa jatkaa ja kysyä nuorelta aika ajoin miten liikenteessä on sujunut tai mitkä tilanteet ovat olleet haastavia, hän lisää.

Lähde: Liikenneturva

Lue myös:

    Uusimmat