Traktorimönkijöiden määrä liikenteessä kasvanut – nuorten viehtymys menopeliin näkyy onnettomuustilastoissa

Auton esilämmittäminen on ympäristöteko – Suomen talvi voi olla ankara moottorille 2:28
KATSO MYÖS: Millaisia kustannuksia auton esilämmityksestä voi koitua?

Neljän vuoden aikana traktorimönkijöiden määrä liikenteessä on tuplaantunut. Mönkijöiden kokonaismäärä on nyt lähes 60 000.

Nuorten suosimien traktorimönkijöiden kasvun määrä näkyy valitettavasti myös onnettomuustilastoissa. Asia ilmenee Traficomin tiedotteesta.

Tammi–elokuussa henkilövahinko-onnettomuuteen joutui 38 traktorinkuljettajaa. Iältään he olivat 15–16-vuotiaita. Vuonna 2022 onnettomuuteen joutuneita oli tammi–elokuussa 32 ja koko vuonna 51. 

Noin puolet nuorten traktorionnettomuuksista oli tieltä suistumisia, joissa ei ollut muita osapuolia mukana. Risteysonnettomuudet olivat seuraavaksi yleisin onnettomuustyyppi.

Vuoden 2023 alkupuolella tapahtuneissa onnettomuuksissa nuorten kuljettamat traktorit olivat yhtä lukuun ottamatta alle tuhannen kilon painoisia. 23 kappaletta näistä (yli puolet) oli alle kaksi vuotta vanhoja.

 – Onnettomuustilastossa traktorimönkijöitä ei erotella muista traktoreista, mutta traktorien pienet massat tilastoissa viittaavat kuitenkin siihen, että kyseessä ovat traktorimönkijäonnettomuudet, asiantuntija Riikka Rajamäki Traficomista kertoo.

Mopo-onnettomuudet vähentyneet

Mopojen ja mopoautojen onnettomuudet näyttävän vähentyneen traktorimönkijöiden myötä. Poliisi sai tietoonsa vuonna 2022 noin 30 prosenttia vähemmän 15–16-vuotiaiden mopo-onnettomuuksia ja 40 prosenttia vähemmän mopoauto-onnettomuuksia verrattuna vuoteen 2019.

– Mopo on yhä yleisin 15–16-vuotiaan kuljettajan ajoneuvo onnettomuustilastossa, mutta traktori on ohittanut moottoripyörän ja mopoauton, Rajamäki toteaa.

Määrä kaksinkertaistunut neljässä vuodessa

Manner-Suomessa oli kesäkuussa 2023 liikennekäytössä kaikkiaan 56 760 traktorimönkijää. Määrä on kaksinkertaistunut neljässä vuodessa. Näistä 6 500 oli varustettu katetulla ohjaamolla. Kyseisten niin sanottujen koppimönkijöiden määrä on kolminkertaistunut neljässä vuodessa. 

Mopoautoja on liikennekäytössä vähemmän kuin koppimönkijöitä. Mopoautoja oli liikennekäytössä kesällä 2023 noin 4 800 kappaletta.

Lähde: Traficom

Lue myös:

    Uusimmat