Mainos

Tarasti perää rehellisyyttä vaalirahoitukseen

Vaali- ja puoluerahoitusta uudistaneen toimikunnan puheenjohtaja Lauri Tarasti arvioi, että lainsäädäntöä politiikan rahoituksesta ei voida kirjoittaa niin yksiselitteisesti, ettei jäisi tilaa tulkinnoille.

Tarasti kirjoittaa tänään julkaistussa Vaaliehdokkaiden ja puolueiden rahoitusoppaassa, että tärkeintä on avoimuus ja rehellinen ilmoittaminen, jotka ovat asenteista riippuvaisia.

Tarastin mielestä vaali- ja puoluerahoitusta koskevat kysymykset ovat enimmäkseen poliittisia eivätkä poliittiset riidat kuulu lainkäytön piiriin vaan politiikan areenoille.

- Tahalliset ilmiannot ilman riittäviä perusteita johtaisivat poliittisiin seuraamuksiin ja helposti vaaleissa rankaisisivat syyttömiä, Tarasti kirjoittaa.

Rikoslaissa olevat säännökset lahjonnasta ovat Tarastin mielestä riittävät. Rangaistussäännökset kirjanpitovelvollisuuden rikkomisesta puolueissa ja puolueyhdistyksissä puolestaan ovat jo olemassa rikoslaissa ja kirjanpitolaissa.

Näin vaalirahoitusta uudistettiin

Lauri Tarastin kirjoittamassa oppaassa selvitetään yksityiskohtaisesti, mitä esimerkiksi tulevien eduskuntavaalien ehdokkaan on tiedettävä säännöksistä mahdollista vaalirahoitusilmoitusta varten.

Vaali- ja puoluerahoituksen uudistuksessa Tarasti pitää tärkeimpinä asioina ehdokkaan velvollisuutta ilmoittaa yksittäinen tuki ja sen antaja, jos tuki kuntavaaleissa on yli 800 euroa ja muissa vaaleissa yli 1500 euroa. Tukiin luetaan nyt myös vastikkeelliset tuet, kuten taulukaupat. Sen alle jäävän tuen antajaa ei saa ilmoittaa kuin yksityishenkilön suostumuksella.

Puolueiden, puolueyhdistysten ja puolueen lähiyhteisön kannalta tärkeintä on velvollisuus ilmoittaa jokainen vaalikampanjaan tai muuhun poliittiseen toimintaan saatu tuki ja sen antaja, jos samalta tukijalta saa kalenterivuoden aikana tukea vähintään 1 500 euron arvosta.

Valtiontalouden tarkastusvirasto pitää ilmoituksissa netissä rekisteriä, joka on kaikkien luettavissa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.