Tarasti hoputtaa vaaliremonttia

Ehdotus alentaisi piilevää äänikynnystä Itä- ja Pohjois-Suomessa, mutta nostaisi sitä Uudellamaalla.

Vuoden 2011 eduskuntavaalit saatetaan käydä osassa maata eräiltä osin uusin pelisäännöin. Vaaliasiantuntijoiden kärkikaartiin kuuluva hallintoneuvos Lauri Tarasti kasvatti paineita muutoksiin julkistamalla omat yksityiskohtaiset ehdotuksensa.

Tarasti ehdottaa, että Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan vaalipiireistä muodostettaisiin Itä-Suomen vaalialue. Lisäksi Oulun ja Lapin vaalipiireistä muodostettaisiin Pohjois-Suomen vaalialue.

Muutos merkitsisi sitä, eduskuntavaalien tuloksen laskenta muuttuisi näissä vaalipiireissä. Kansanedustajien paikat jaettaisiin puolueiden kesken koko vaalialueella yhteenlaskettujen äänimäärien perusteella.

Lauri Tarasti

Kansanedustajien määrä pysyisi ennallaan

Jokaisesta vaalipiiristä tulisi kuitenkin sama määrä edustajia kuin nykyisessä järjestelmässä. Ehdokkaat asetettaisiin edelleen vaalipiireittäin ja äänestäjä äänestäisi oman vaalipiirinsä ehdokkaita.

Muutoksella korjattaisiin sitä ongelmaa, että eräissä vaalipiireissä pienten puolueiden on käytännössä mahdotonta saada kansanedustajaa niin sanotun piilevän äänikynnyksen vuoksi. Ensi kevään vaaleissa tämä äänikynnys on korkein Pohjois-Karjalan ja Etelä-Savon vaalipiireissä: 14,3 prosenttia. Lapissa se on 12,5 prosenttia. Puolueen tai vaaliliiton on saatava vähintään tämä osuus vaalipiirin äänistä, jotta se saisi yhdenkin kansanedustajan paikan sieltä.

Kolmen vaalipiirin yhteinen vaalialue Itä-Suomessa pudottaisi äänikynnyksen 4,3 prosenttiin. Pohjois-Suomen vaalialueella äänikynnys putoaisi 3,8 prosenttiin.

Uudenmaan vaalipiiri kahtia

Tarasti ehdottaa myös, että Uudenmaan vaalipiiri jaettaisiin kahtia. Espoo, Vantaa ja Kauniainen muodostaisivat pääkaupunkiseudun vaalipiirin ja muut kunnat jäisivät Uudenmaan vaalipiiriksi. Pääkaupunkiseudun vaalipiiristä valittaisiin 16 ja Uudenmaan vaalipiiristä 18 kansanedustajaa.

Tällä hetkellä Uudellamaalla on maan alhaisin piilevä äänikynnys: 2,8 prosenttia. Muutos nostaisi sen pääkaupunkiseudun vaalipiirissä 5,9 prosenttiin ja Uudenmaan vaalipiirissä 5,3 prosenttiin.

Muutoksista ei sopua

Tarastin esille nostamat ongelmat on tiedetty ja tunnustettu jo pitkään. Puolueet eivät vain ole kyenneet sopimaan muutoksista. Suurimmat puolueet ovat olleet haluttomia korjauksiin, sillä nykyinen tilanne suosii juuri niitä.

Tarastin mielestä hänen ehdotuksensa ei ole radikaali, mutta se tasoittaisi äänikynnyksen eroja eri vaalipiireissä. Hän uskoi, että ehdotukselle löytyisi tukea.

-Tottakai se on aina vaikeaa, kun eduskuntapaikkoja jaetaan uudelleen, mutta minulla on hyvä tuntemus siitä, millaisia käsityksiä eri puolueissa on. Mielestäni tämä, mitä nyt ehdotan, on hyväksyttävissä eri näkökulmista katsottuna. Poliittinen suhteellisuus paranee, mutta vaalipiirien edustajamääriä ei tällä muuteta.

Vaaliremonttien pohdinnoissa on esitetty usein, että vaaliliitot pitäisi äänestäjien kuluttajansuojan nimissä kieltää. Tarastin ehdotukseen ei sisälly mitään muutoksia vaaliliittoihin. Hän sanoi, ettei puuttunut niihin, koska hänen ehdotuksensa koskee vain kahden vaalialueen muodostamista.

Ensi vaalikaudella?

Ehdotuksellaan Tarasti hoputtaa puolueita sopimaan muutoksista. Seuraava tilaisuus tarjoutuu heti eduskuntavaalien jälkeen, kun uuteen hallitukseen tulevat puolueet sopivat vaalikauden hallitusohjelmasta.

Tarasti julkisti ehdotuksensa eduskunnassa samalla, kun hän luovutti uuden Vaali- ja puoluelainsäädäntö -kirjansa puhemies Paavo Lipposelle. Lipponen sanoi uskovansa, että ehdotuksesta lähtee liikkeelle keskustelu, joka myös johtaa tuloksiin.

Lipposen mielestä uudistusta tehtäessä on otettava esille myös kysymys vaaliliitoista. Hän sanoi, että ne eivät oikein sovi demokratiaan.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat