Tapahtuma-alan johtajalta täyslaidallinen hallitukselle: "Minkäänlaista johtamista ja suuntaa ei ole havaittavissa"

"Se on törkeää"– Tapahtuma-alan järjestö lataa täyslaidallisen Kurviselle vapaaehtoisesta koronapassista 2:52
Tapahtumateollisuus kokee hallituksen kaatavan vastuun koronapassin toteuttamisesta tapahtumayrittäjille – "Ei siitä mitään kaunista voi sanoa"

Tapahtuma-alan toimijoita vaivaa jatkuva epätietoisuus siitä, millä aikataululla tapahtumia uskaltaa järjestää. 

Tapahtumateollisuus ry:n puheenjohtaja Pekka Timonen vaatii hallitukselta vastuullisempaa ja selkeämpää viestintää. 

– Tällä hetkellä yritykset peruvat jo joulukuun tapahtumia, koska tulevaisuudesta ei ole minkäänlaista näkymää. Tapahtuma-alalla päätöksiä tehdään pitkällä jänteellä. 

– Meillä on iso konserttijärjestäjä, joka suunnittelee erään maailmantähden konserttikiertuetta ensi vuodelle. Kaikki muut Pohjoismaat pystyivät sanomaan millä ehdoilla konsertit pystytään ensi vuonna järjestämään, mutta Suomesta emme pystyneet antamaan minkäänlaista vastausta.

Timosen mukaan Suomessa keskitytään yhä liikaa koronatartuntojen seurantaan ja reagointiin. 

– Minkäänlaista johtamista ja suuntaa ei ole havaittavissa. Ministerit haukkuvat toisiaan ja viranomiaset tekevät erilaisia päätöksiä. Hallitus on sitä mieltä, että tartuntatautilakia tulisi muuttaa, mutta ei tee esitystä sen muuttamisesta. 

– Mitä meidän pitäisi tästä ajatella? Ei tämä ole hyvää hallintoa tai johtamista, tämä on kaoottista. 

Koronapassin puuttuminen maksaa miljoonia

Tapahtuma-alalla liputetaan vahvasti terveysturvallisten tapahtumien ja koronapassin käyttöönoton puolesta. Timonen korostaa, että kyseessä on tilapäinen väline, jonka avulla yleisö- ja asiakasmääriä koskevia rajoituksia voitaisiin purkaa. 

– Olemme laskeneet, että koronapassin puuttuminen aiheuttaa joka viikko kahden miljoonan euron suuruiset menetykset liikevaihdossa. 

Selkeät linjaukset lisäävät rokoteintoa

Elinkeinoelämän Keskusliitto ja Tapahtumateollisuus tekivät hallitukselle jo huhtikuussa esityksen koronapassin valmistelusta. Esityksessä kuvailtiin, miksi passi tulisi varalta valmistella valmiiksi. 

– Olemme olleet elokuussa juuri siinä tilanteessa jonka ennustimme, ja vasta nyt pääministeri ilmoittaa, että koronapassia aletaan valmistella. 

Timosen mukaan hallituksen tulisi nyt hoitaa oma osuutensa ja kiirehtiä koronapassin valmistelun kanssa. 

– Valtion tulisi myös monen muun maan tavoin ilmoittaa, mikä laskennallisesti on se päivä, jolloin rajoitukset puretaan. Lisäksi hallituksen tulisi tehdä päätös siitä, että kun rokotekattavuus ylittää tietyn rajan, rajoitukset poistetaan.

Vastaavanlaisia ratkaisuja on nähty muun muassa Englannissa, Tanskassa, Saksassa ja Ranskassa. Saksan liittokansleri Angela Merkel on ilmoittanut, että koronatartuntojen seuranta maassa päätetään. Sen sijaan Saksassa keskitytään jatkossa sairaalakapasiteetin kuormituksen seurantaan. 

– Muissa maissa on huomattu, että koronapassi ja määräaikojen antaminen on lisännyt rokoteintoa. 

– Näyttää siltä, että tässä on kyse poliittisen rohkeuden puutteesta. Ei uskalleta sanoa, että nyt siirrytään seuraavaan vaiheeseen, joka on nimeltään elämää koronan kanssa. 

"Asian kanssa ollaan auttamattomasti myöhässä"

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila sanoi aiemmin MTV Uutisille, että tartuntatautilain muutokset ovat tulossa eduskunnan käsittelyyn yhtenä pakettina syyskuun loppupuolella. Tämä tarkoittaa, että nopeaa turvavälivaatimuksen poistoa tartuntatautilaista ei näytä olevan tulossa.

– Olemme jo toukokuussa ilmoittaneet Sosiaali- ja terveysministeriölle ja ministerille, että tartuntatautilakia täytyy välittömästi muuttaa. Hallituksella oli kuitenkin aikaa ottaa kesälomaa ja harkita hybridistrategiaan tarkennusta, samalla kuin tapahtuma-alan ihmiset myyvät omaisuuttaan.  

– Tässä on kyse ihmisten työurista ja elämästä. Hallituksen toimintaa ei pysty mitenkään puolustamaan, sillä asian kanssa ollaan auttamattomasti myöhässä.

"Joka ikinen päivä on tärkeä"

Timosen mukaan tapahtuma-alan tulevaisuudennäkymät vaikuttavat koko ajan yhä synkemmiltä. Viimeisimpien laskelmien mukaan yritysten liikevaihto on laskenut 70 prosenttia korona-aikana, mikä tarkoittaa 2 miljardin euron menetyksiä. 

– Hallituksen puheet veitsenterästä ja rajoitusten säilyttämisestä ovat vähentäneet kysyntää entisestään. Ei kukaan uskalla järjestää tapahtumia loppuvuodelle ja lipunmyynti on notkahtanut myös ensi kevään tapahtumiin. 

Timonen painottaa, että tapahtuma-alan ahdingon helpottamisen kannalta joka ikinen päivä on nyt tärkeä. 

– Hallitus voisi mielestäni selkeyttää viestintäänsä jo huomenna. Tartuntatautilain muutokset ja koronapassi tulisi myös viedä kiireellisesti eduskuntaan.

Lue myös:

    Uusimmat