Hallitus ei vielä tehnyt päätöstä turvavälien poistumisesta – Sanna Marin: Suomen koronatavoite muuttuu

Pääministeri Sanna Marin kertoo, miten Säätytalon neuvottelut tänään ovat edenneet –"Maanantaina on tarkoitus hyväksyä hybridistrategian päivitys" 3:21
Pääministeri Sanna Marin kertoo, miten Säätytalon neuvottelut tänään ovat edenneet.

Hallitus on neuvotellut tänään Suomen avaamisesta, koronapassista ja koronastrategiasta. 

Hallitus haluaa poistaa tartuntatautilaista maininnan kahden metrin turvaväleistä, jotta laki ei rajaisi muuten turvallisiksi katsottujen tapahtumien järjestämistä.

Päätöstä lakimuutoksesta ei ehditty tehdä vielä tämänpäiväisessä kokouksessa. Asiasta on täysi sopu, mutta pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan valmistelutyö on yhä kesken.

– Pyrimme siihen, että saisimme tämän käsiteltyä vielä tällä viikolla ylimääräisessä valtioneuvoston istunnossa, Marin sanoi kokouksen jälkeen.

Päätöksen teko saattaa kuitenkin venyä vielä ensi maanantaille. Asialla ei ole sinänsä merkitystä, sillä ensi tiistaina työnsä aloittavan eduskunnan on vielä käsiteltävä lakimuutos.

Käytännössä aluehallintovirastot ovat jo luopumassa tulkitsemasta lakia niin, että sisätapahtumissa vaadittaisiin yhä kahden metrin turvavälejä. Ainakin pääkaupunkiseudulla tämä rajoitus on poistumassa ensi viikon alussa.

Valtaosa tämän päivän keskusteluista käsitteli koronastrategian päivitystä, josta on tarkoitus päättää ensi maanantaina.

Jäljitykseen halutaan järkeä

Pääministeri Marin on arvioinut, että koronajäljitys syö tällä hetkellä terveydenhuollossa paljon resursseja, joita voisi mahdollisesti käyttää fiksumminkin.

Marinin mukaan sosiaali- ja terveysministeriö sekä THL käyvät huomenna "sosiaali- ja terveydenhuollon kentän" kanssa aihetta läpi.

– Uskomme, että siihenkin saadaan joustavuutta ja järkevyyttä niin, ettemme käytä väärin terveydenhuollon niukkoja resursseja.

Suomen koronatavoite muuttuu

Marinin mukaan merkittävää on se, että Suomen koronastrategian tavoite päivittyy.

– Kun meillä aikaisemmin on ollut pitkään, oikeastaan koko pandemian ajan tavoitteena se, että me estämme virusta leviämästä yhteiskunnassa, turvaamme terveydenhuollon kantokyvyn ja suojelemme erityisesti riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä, tämä tavoite on ollut strategiamme kulmakivi. Nyt tätä tavoitetta uudistetaan ja muokataan nykyiseen tilanteeseen nähden.

Tulevaisuudessa tavoitteena on pitää rokotusten avulla Suomi mahdollisimman laajasti auki, minimoida yhteiskunnalliset ja terveydelliset haitat sekä turvata terveydenhuollon kantokyky sekä se, ettei vakavia tautitapauksia tulisi.

Strategiaan kuuluu myös se, että rajoituksista luovutaan, kun rokotekattavuus on yli 12-vuotiaiden osalta yli 80 prosenttia. Nykyisten arvioiden perusteella tämä tapahtuu Marinin mukaan lokakuussa.

– Tämä on toinen iso muutos, joka kansalaisia varmasti kiinnostaa, Marin sanoi.

Rajoituksia käytetään tämän jälkeen korkeintaan paikallisten tautipesäkkeiden yhteydessä.

Lue myös:

    Uusimmat