Oikeusministeri yllättyi STM:n turvavälilausunnoista – Henriksson MTV:lle: Ei vastaa hallituksen tahtotilaa

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) ihmettelee sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikön Kirsi Varhilan sekä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) lausuntoja tartuntatautilain valmistelusta.

– Olen hyvin yllättynyt, että olemme päätyneet tällaiseen tilanteeseen, sanoo Henriksson MTV Uutisille.

Varhila sanoi eilen MTV Uutisille, että kaikki tartuntatautilakiin tehtävät muutokset ovat tulossa eduskunnan käsittelyyn yhtenä pakettina syyskuun loppupuolella eikä erillistä muutosta tapahtumien turvavälipykälään 58 d ole siis luvassa ennen sitä.

Henrikssonin mukaan tämä ei vastaa hallituksen tahtotilaa. Henriksson toteaa, että aluehallintovirastot soveltavat lainsäädäntöä, ja kun se johtaa siihen, mitä hallitus ei halua, niin lakia pitäisi ripeästi muuttaa. 

Etelä-Suomen aluehallintovirasto tiedotti perjantaina, että se ei vielä lievennä Uudellamaalla voimassa olevia rajoituksia. Näin siitä huolimatta, että sosiaali- ja terveysministeriö antoi ohjauskirjeen, jonka mukaan matalan riskin yleisötapahtumissa ei kiihtymis- ja leviämisalueillakaan edellytetä kahden metrin turvaväliä eikä yleisöä tarvitse lohkoa osiin.

– Meidän on päästävä eroon tästä 58 d pykälän turvavälisääntelystä, ja meillä on ollut myös yhteisymmärrys siitä, että jos se ei ohjeistuksen kautta onnistu, niin sitten tehdään lakiin muutos, sanoo Henriksson.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru kirjoitti perjantaina Twitterissä, että ”koronapassilla olisi mahdollista luopua kahden metrin turvaväleistä”. Tämä herätti ihmetystä hallituskumppaneissa.

– Missään vaiheessa ei ole ollut sellaista keskustelua ainakaan hallituksen sisällä, että se yhdistettäisiin tähän koronapassilainsäädäntöön, jonka voi ajatella olevan paljon monimutkaisempi asia, ihmettelee Henriksson.

Henrikssonin mukaan pelkän 58 d -pykälän muuttaminen taas "ei ole mitään rakettitiedettä".

Hän sanoo toivovansa, että hallituksen tahtotilaa noudatetaan kaikilta osin.

– Tästä on syytä keskustella tulevalla viikolla hallituksen neuvottelussa ja lähden siitä, että nyt kun asia on tullut näin viikonloppuna esille, niin STM myös herkällä korvalla kuuntelee nämä viestit ja myös pohtii, millä tavalla he ovat itse ymmärtäneet hallituksen tahtotilan jo monta viikkoa sitten. Kyllä tämän pitäisi olla tehtävissä jos tahtoa löytyy, sanoo Henriksson MTV Uutisille.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja