Mainos

Tanja Karpela sosionomiliiton johtoon

Kansanedustaja Tanja Karpela ryhtyy vetämään sosionomeja edustavaa uutta STTK:laista ammattiliittoa.

Tänään Kunnallisvirkamiesliitto KVL:n jäsenyhdistykseksi hyväksytyn Suomen sosionomit ry:n tavoitteena on koota ainakin alkuvaiheessa erityisesti ammattikorkeakoulutuksen saaneita sosionomeja samaan liittoon.

Sosionomitutkinnon ammattikorkeakoulussa suorittanut Karpela perustelee uuden yhdistyksen perustamista sillä, että alan henkilöstö on nykyisellään hajaantunut useisiin ammattiliittoihin, mikä vaikeuttaa ammattikunnan edunvalvontaa. Nyt sosionomeja on akavalaisessa Talentiassa eli entisessä Sosiaalityöntekijöiden liitossa, SAK:laisessa Kunta-alan ammattiliitossa KTV:ssä sekä STTK:laisissa Erityisalojen toimihenkilöliitossa ERTO:ssa ja Seurakuntien Viran- ja Toimenhaltijain Liitossa SVTL:ssä.

-Tavoitteenamme on koota yhdistykseemme korkean sosiaalialan koulutuksen saaneet hyvinvointipalvelujen ammattilaiset. Nuoret ammattikorkeakouluista valmistuneet ovat yksi merkittävä ryhmä tulevaa jäsenkuntaamme, uutta yhdistystä esitellyt Karpela sanoi.

Hän perusteli omaa panostaan ja edunvalvonnan tehostamisen tarvetta sillä, että nuorten, pääosin naisvaltaisen alan näkökulmasta ay-toiminta on ollut miesvaltaista ja keski-iän ylittäneiden toimintaa.

Potentiaalista nuorta jäsenkuntaa onkin lähivuosina tulossa juuri ammattikorkeakouluista. Kymmenisen vuotta toimineen AMK-koulutuksen on suorittanut tähän mennessä 3000 sosionomia ja koulutuksessa on yli 7000. Heistä 1600 on aikuisopiskelijoita. Uusista jäsenistä on luvassa kovaa kilpailua nykyisten ammattiliittojen kanssa. Esimerkiksi Talentiassa on jäseninä pelkästään AMK-sosionomeja yli 1900. Myös Talentia on tehostamassa järjestö- ja edunvalvontatyötään.

Paineet kasvavat sosiaalialalla

Ensi töikseen KVL:n "yhteistyöjäsenyhdistyksenä" toimiva uusi yhdistys pyrkii kartoittamaan sosionomien asemaa ja alan tarpeita. Työtä tehdään aluksi lähinnä KVL:n järjestöverkoston kautta.

Puheenjohtajana hanketta vetävän Karpelan mukaan tavoitteena on keskittyä alan koulutuksen ja ammattipätevyyden parantamiseen, kelpoisuusehtojen selkeyttämiseen ja jatkokoulutusmahdollisuuksien parantamiseen.

Keskeisenä tavoitteena on palkkaus, joka pyritään saamaan sille tasolle, että ala houkuttelee nuoria jatkossakin. Myös Kunnallisvirkamiesliiton KVL:n puheenjohtaja Markku Jalonen (kok.) perustelee uutta avausta tarpeella keskittyä sosiaalitoimen palkkakilpailukyvyn kohentamiseen.

Sosiaaliala on Jalosen mukaan nousemassa myös KVL:n painopistealueeksi. Paineita aiheuttavat esimerkiksi vanhusväestön kasvava määrä sekä yleistyvät nuorten päihde- ja huumeongelmat. Myös hallituksen asettama kansallinen terveydenhuollon projekti jää Jalosen mukaan hyvin kapeaksi, jos kansallisen terveyspolitiikan suunnittelussa unohdetaan sosiaalitoimen sektori ja sen henkilökunta.

Uutta järjestäytymistä edellyttää Jalosen mukaan koulutusrakenteen muutos AMK-tutkintojen suuntaan. KVL:n noin 72 000 kuntien, kuntayhtymien, seurakuntien ja yhteisöjen palveluksessa olevista jäsenistä noin 15000 on sosiaali- ja terveyssektorin palveluksessa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.