Miten liikunnasta saa parhaat terveyshyödyt? Tutkimus selvitti, mihin aikaan kannattaa treenata

Eläkeläinen Heikki liikkuu aktiivisesti vaivoista huolimatta – tämän takia liikunta olisi tärkeää erityisesti senioreille 8:57
KATSO MYÖS: Eläkeläinen Heikki liikkuu aktiivisesti vaivoista huolimatta – tämän takia liikunta olisi tärkeää erityisesti senioreille.

Tutkimuksen mukaan tietyn aikavälin aikana liikkuminen on tehokkaampaa kuin muulloin.

Liikunnan terveyshyödyt ovat todennäköisesti suurimmat, kun liikkumisen ajoittaa kello 11 ja 17 välille, tuore tutkimus osoittaa. Myös aamu- ja iltaliikunta ovat hyväksi, mutta vaikutus ei ole yhtä suuri. Nature Communications -lehden julkaisemat tulokset perustuvat 92 000 brittiläisen 46–79-vuotiaan seitsenvuotiseen seurantaan.

Tulosten perusteella reipas liikunta pienensi osallistujien riskiä menehtyä sydän- ja verisuonitautiin, syöpään tai muihin sairauksiin riippumatta siitä, mihin aikaan päivästä liikunta tapahtui. Suurimmat vaikutukset kuitenkin nähtiin osallistujilla, jotka liikkuivat pääasiassa kello 11 ja 17 välillä tai jakoivat liikunnan suhteellisen tasaisesti valveillaoloajalle.

Iltapäiväliikunta oli tehokasta etenkin, jos potilas oli iäkäs, mies, liikkui vähänlaisesti tai sairasti sydän- ja verisuonitautia.

Suomalaisille suositellaan 2,5 tuntia reipasta liikuntaa viikossa

Tutkimuksessa liikuntaa mitattiin aktiivisuusmittareilla, joten tulokset kuvaavat kaikkea liikkumista eikä vain liikuntaharrastuksia. Tarkastelussa keskityttiin kohtalaiseen tai raskaampaan liikuntaan, kuten reippaaseen kävelyyn, hölkkäilyyn ja pyöräilyyn.

Aineistosta ei voi päätellä, mistä tulokset tarkalleen johtuvat, mutta samaan viittaavia havaintoja on tehty aiemminkin. Tutkimuksessa huomioitiin osallistujien taloudellinen ja sosiaalinen asema, sairaudet, unen laatu ja määrä ja liikunnan kokonaismäärä, mutta ne eivät selittäneet tuloksia.

Suomalaissuosituksissa reipasta liikkumista suositellaan tehtäväksi 2 tuntia 30 minuuttia viikossa. Raskaampaa liikuntaa riittää noin 1 tunti 15 minuuttia viikossa. Liikunnan hyötyjä saa kuitenkin myös kevyestä liikunnasta sekä hyvin lyhyissä, muutaman minuutin pätkissä. Lisäksi lihaskuntoa olisi hyvä harjoittaa vähintään kaksi kertaa viikossa.

Katso myös: Nappaa tästä vinkit tehokkaaseen lihaskuntotreeniin

Tehokas lihaskuntotreeni –  toimittajamme testasi! 6:08
Viiden jälkeen -ohjelman toimittaja Inka pääsi testaamaan tehokasta lihaskuntotreeniä. Nappaa vinkit tähän treeniin videolta!

Copyright Duodecim 2023. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat