Tammikuun kylmä sääjakso tuhosi osan punkkipopulaatiosta?

Tulevan kesän puutiaistilanteeseen vaikuttaa lukuisa määrä asioita, jonka vuoksi punkkien määrää on erittäin vaikeaa ennustaa, sanoo mikrobiologi Elina Tonteri Helsingin yliopistosta.

MTV:n Uutislivessä vieraillut Tonteri sanoo, että puutiaisten määrään vaikuttavat muun muassa kosteus, ilmasto ja vuoden eri sääjaksot.

– Jos edeltävä syksy on ollut lämmin ja pitkä, voi se lisätä punkkien määrää tulevana kesänä.

Myös runsasluminen talvi voi vaikuttaa punkkien määrään ja sitä kautta niiden levittämien borrelioosin ja puutiaisaivokuumeen esiintyvyyteen suvena.

- Kunnon lumipeite antaa hyvää suojaa puutiaisille talven yli, mikä voi enteillä ikävää punkkitilannetta kesällä ihmisten näkökulmasta. Lumeton ja kylmä talvi on puolestaan puutiaisten kannalta huono, sanoo Tonteri.

Tutkijan mukaan tärkein seikka punkkien määrän kannalta on kuitenkin se, millaisiin lämpötiloihin päästään kesäkuukausina.

– Jos on kuivaa ja lämmintä, eivät puutiaiset liiku. Jos taas on kovin koleata, niin silloin eivät liiku ihmiset, mikä merkitsisi taas sitä, etteivät puutiaisten levittämät taudit leviä.

Suomen viime syksy oli kostea ja vähälumisen sekä lauhan talven jälkeen koitti aikainen kevät. Pystyykö tästä tehdä ennustuksia ensi kesälle?

– En uskalla ryhtyä ennustajaksi, mutta on hyvinkin mahdollista, että tammikuulle sattunut erittäin kylmä, mutta lumeton parin viikon sääjakso tuhosi osan punkkipopulaatiosta, pohtii Tonteri.

Lue myös:

    Uusimmat