Tämän retropelin naputtelu voi asiantuntijan mukaan olla hyväksi mielenterveydellesi

Miten sujuu Super Mario Bros Nintendolla 20 vuoden tauon jälkeen? 1:49
Näin Super Mario Brosin pelaaminen Nintendolla sujui 20 vuoden tauon jälkeen.

Tetriksen pelaaminen voi kohtuudella pelattuna lievittää ahdistusta.

Varsinkin lapsena tottui kuulemaan siitä, ettei videopelien pelaaminen ole hyväksi. Ainakin yhden pelin tapauksessa tässä oltiin kuitenkin väärässä, nimittäin legendaarisen Tetriksen, kirjoittaa New York Post.

Putoavia eri muotoisia ja kokoisia palikoita vilisevä peli julkaistiin alunperin Nintendolle vuonna 1984. Tetris nauttii yhä laaja suosiota esimerkiksi erilaisten videopeliturnausten muodossa.

Tetriksen pelaaminen ei ole kuitenkaan pelkästään viihdyttävää, vaan siitä voi olla hyötyä myös stressin lievityksessä.

Asioiden järjestely helpottaa stressiä

Asiantuntijoiden mukaan Tetris sopii erinomaisesti lievittämään nykyaikana koettua ahdistusta. Tapa jolla palapelin palaset putoilevat pelissä ja ne pitää sovittaa sopimaan kokonaisuuteen on jollain tapaa terapeuttista.

– Siinä on jotain symbolista, että sinua kohti tulee asioita, jota vaikuttavat sopivan huonosti minnekään ja yrität järjestellä ja lokeroida niitä. Yritämme sisäistää eteemme tulevia esteitä ja saada ne johonkin järjestykseen, jotta voimme jatkaa oman tasapainomme ylläpitämistä, Manhattanilla toimiva psykoterapeutti Dana Dorfman selittää.

Tetriksestä muodostui pakokeino myös 30-vuotiaalle Austin Bennettille vuonna 2010, kun hän kärsi pahasta ahdistuksesta.

– Se on mahtava paikka nostaa omaa itsetuntoaan. Se on täydellinen pakopaikka ja huippupisteiden saaminen tuntuu puhdistavalta, Bennett kommentoi pelin tunnepitoisia hyötyjä. 

Viimeisen vuosikymmenen aikana Bennettin mielenterveys on tasaantunut ja mies antaa siitä kiitosta Tetriksen pelaamiselle sekä yhteydelle muihin pelaajiin.

– Se todella auttaa sinut pois stressaavasta mielentilasta ja ymmärtäväiseen yhteisöön kuuluminen on mahtava tunne. He auttoivat minua käsittelemään sosiaalisten tilanteiden ahdistustani, Bennett kertoo.

Kehittää myös tilan hahmotusta

Psykoterapeutti Dana Dorfman toteaa, että myös muut videopelit kuin Tetris voivat olla oikeasti hyväksi mielenterveydellesi. Kohtuullisissa määrin pelattuna rakennuspelit kuten Minecraft tai RollerCoaster Tycoon voivat lievittää jännitystä samalla tavoin.

– Pelit, kuten Tetris, luovat neurologisen kokemuksen itseluottamuksesta ja jonkin asian hallitsemisesta, Dorfman selittää.

Pelit voivat kehittää myös spatiaalista eli avaruudellista päättelykykyä, toisin sanoen tilan hahmottamista visuaalisesti. Austin Bennett kertoo kyvyn auttaneen häntä järjestelemään keittiönsä uudelleen.

– Kunhan pidät todellisuuden mukana pelaamisessa, se on mahtava keino paeta negatiivisia asioita, Bennett kertoo.


Lue myös:

    Uusimmat