Talvirenkaiden vaihtamiseen iso muutos tänä viikonloppuna – uusi tielaki mahdollistaa teoriassa kesärenkailla ajamisen läpi talven

Sunnuntaina 1.11 astuvat voimaan uudet pelisäännöt talvirenkaiden käyttöön liittyen. Uuden tieliikennelain mukaan niitä on käytettävä marraskuun alusta maaliskuun loppuun, jos sää tai keli sitä edellyttää. 

Johtava asiantuntija Jussi Pohjonen Traficomista tiivistää yhteen lauseeseen sen, mitä kesäkuussa voimaan tullut laki merkitsee talvirenkaiden vaihdon kannalta.

– Jos oikein tiivistää, niin talvikelillä pitää käyttää talvirenkaita.

Talvirenkaita on tästä eteenpäin käytettävä marraskuun alusta maaliskuun loppuun, jos keli tai sää sitä edellyttää. Tänä talvena talvirenkaita ei esimerkiksi Helsingissä tarvitse laittaa alleen lainkaan, jos keliolosuhteet ovat sellaiset, että kesärenkailla voi ajaa. Toki, jos lähtee vaikkapa Lappiin, täytyy talvirenkaat laittaa.

Pohjonen pitää uudistusta hyvänä asiana.

– Suomi on iso ja pitkä maa, jossa olosuhteet vaihtelevat. Uudessa laissa huomiodaan tämä asia. Keli on se, mikä ratkaisee.

Sää ja keli määräävät renkaiden vaihdon

Osatakseen vaihtaa talvirenkaat lain mukaan, kannattaa autoilijan ymmärtää sään ja kelin ero. Sää on ilmakehän tila tietyssä paikassa tiettynä ajankohtana. Keli on teiden tai maaston kulkukelpoisuus. Voi esimerkiksi olla hyvä sää, mutta huono ajokeli. 

– Erityisesti keväällä korostuu se, että ilma voi olla aurinkoinen ja tienpinnat silti jäässä, Pohjonen sanoo.

Hän ei usko, että lakimuutos vaikuttaa talvirengaskäytäntöihin lopulta paljoakaan. Teoriassa on kuitenkin mahdollista olla vaihtamatta renkaita koko talvena.

– Jos ajatellaan, että joulukuussa on täysin hyvät ja sulat tiet ja lämmintä, pärjää teoriassa kesärenkailla. Täytyy kuitenkin muistaa, että kesärenkaita ei ole tarkoitettu kylmiin olosuhteisiin eikä talvikäyttöön, joten jossakin vaiheessa lienee viisainta vaihtaa talvirenkaat.

Poliisi päättää viime kädessä, pitikö talvirenkaat olla alla

Traficomin Jussi Pohjonen ei usko, että uusi laki muuttaa kovastikaan vakuutusyhtiön korvauskäytäntöjä esimerkiksi ulosajoissa.

– Tässä ei tietysti vielä ole yhtään ennakkotapausta, kun marraskuu ei ole vielä astunut voimaan, eli se jää nähtäväksi. Toisaalta en tiedä, onko siinä paljonkaan tulkinnanvaraa, jos ajaa liukkaalla kelillä ulos tieltä kesärenkailla. Silloin on rengasvalinta mennyt pieleen.

Poliisi on se, joka lopulta päättää, olisiko alla pitänyt sittenkin olla talvirenkaat.

– Lainlaatija on ottanut tähän kantaa, ja yksittäistapauksissa erotuomarina toimii poliisi. 

Pohjonen ei usko, että edes uusi laki poistaa jokasyksyistä uutista talvesta, joka yllätti autoilijat.

– Eikö se aina hieman tule meille yllätyksenä joka vuosi. Mutta jos se vähän vähemmän yllättäisi tällä kertaa.

Lue myös:

    Uusimmat