Tältä näyttää oikeaoppinen kiinniotto: Vartijat saattoivat laiminlyödä kirjaimellisesti elintärkeän seikan Ison Omenan tragediassa

Tältä näyttää oikeaoppinen kiinniotto – MTV Uutiset vieraili turvallisuusalan opettajan tunnilla 7:25
Tältä näyttää oikeaoppinen kiinniotto – yhden seikan laiminlyönti voi viedä hengen. Tilanne alkaa videolla noin kohdassa 4.30.

Turvallisuusalan opettaja Jari Stolt kuvailee Ison Omenan lauantaisia tapahtumia järkyttäviksi. Maanantaiaamuna heti ensimmäisenä opiskelijat koottiin käymään läpi voimankäytön perusteet.

Turvallisuusalan opiskelijat Lohjalla Luksian ammattikoulussa saivat heti aamulla perehdytystä voimankäytön perusteisiin.

– Olemme keskustelleet nimenomaan niistä riskeistä ja vaaroista. Ei voida ajatella, että voimankäyttö olisi riskitöntä. Vaikka suurimmassa osassa tilanteita ei synny mitään ongelmaa, on aina mahdollisuus, että näin käy, Stolt kertoo MTV Uutiset Livessä.

Hän toteaa, että näkemiensä videoiden perusteella 35-vuotiaan naisen kuolemaan johtaneessa kiinniottotilanteessa on käytetty "normaaleja opetettuja voimankäyttötekniikoita". Monien muiden tavoin hän kuitenkin pohtii, onko käytetty voimankäyttö ollut liiallista.

– Mutta sitten tullaan siihen, että onko meillä usein yksityisellä turvallisuusalalla liian kiire näissä tilanteissa ratkaista ongelma ja päästä siihen voimankäyttöön ja henkilöhallintaan? Vai olisikohan meillä sittenkin mahdollisuus keskustella pidempään?

Stolt on huolissaan siitä, että vartijat saattavat usein kokea tilanteet liian stressaaviksi.

– Sitä tukee ainakin omat havainnot tuolta kentältä. Pyritään saamaan tilanne mahdollisimman nopeasti pois päiväjärjestyksestä.

Hän viittaa havaintoihinsa yleisellä tasolla. Isossa Omenassa tapahtunutta kuolemantapausta hänen on vielä vaikea arvioida sen tarkemmin.

– Tilannehan oli järkyttävä. Työtehtäviä suorittaessa kohdehenkilö kuolee, on se sitten poliisi tai yksityinen ala, se on karmea tilanne.

Yksi elintärkeä seikka saattoi unohtua

Stolt havainnollisti MTV Uutiset Liven lähetyksessä opiskelijoidensa avulla oikeaoppisen kiinniottotilanteen. Neljän vartijan on oleellista keskittyä siihen, että vatsallaan olevan kohdehenkilön keuhkojen päälle ei tule painoa.

Sopivalla hetkellä kohdehenkilön kädet siirretään hallitusti selän taakse turvallista käsirautojen laittamista varten.

– Tässä kohtaa ei ole mitään vaaraa, Stolt kuvailee kohdehenkilön tilannetta lähetyksessä.

Stolt huomauttaa, että kiinniotetun henkilön voi asettaa vaaraan esimerkiksi päässä oleva huppu, joka voi painaa kaulaa sivusta kohtalokkaasti. Isossa Omenassa kiinniottotilanteessa kuolleen naisen päässä on tilanteesta kuvattujen videoiden perusteella jonkinlainen huppu. Myös esimerkiksi reppu voi olla hengenvaarallinen.

– Repun hihnat voivat painaa kaulan sivuun. Se voi aiheuttaa esimerkiksi heijasteisen sydämenpysähdyksen.

– Kun ihmisellä on huppu päässä, pipo päässä ja toppatakki, alkaa olla aika vaikea hengittää.

Näihin tilanteisiin on Stoltin mukaan selkeä ohjeistus kiinniotetun henkilön turvallisuuden varmistamiseksi.

– Ohjeistushan on se, että otetaan se huppu pois ja käännetään henkilö kyljelleen ja varmistetaan, että hän on voimissaan.

Stolt ei osaa sanoa, oliko Ison Omenan tapauksessa kuollut henkilö käännetty kyljelleen. Tilanteesta julkaistujen videoiden perusteella henkilöä pidettiin vatsallaan.

Artikkelin videolla havainnollistetaan, miten kiinniottotilanne suoritetaan oikeaoppisesti.

Lue myös:

    Uusimmat