Talous - suomi -sanakirja: Ota tuloskauden termit haltuun!

Pörssiyhtiöiden tuloskausi on pyörähtänyt käyntiin. Mitä tarkoittavat ammattilaisten viljelemät lyhenteet P/E-luku tai Q2? Pitäisikö yhtiötä välttää kuin ruttoa, jos sen osake on kovin volatiilinen? Entä ovatko nyt käynnissä karhumarkkinat vai härkämarkkinat?

Kysyimme ammatikseen numeroja murskaavalta Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharjulta, mitkä ovat tärkeimmät termit ja mitä tuloksessa pitäisi katsoa.

Älä juutu yhteen lukuun

Oksaharju painottaa, että mikään yksittäinen tunnusluku ei kerro yhtiön tai sijoituksen laadusta aukottomasti. Paras lopputulos syntyy hänen mielestään vain ja ainoastaan tunnuslukuja yhdistelemällä.

– Keskeistä on myös se, että hyväkään yhtiö ei ole automaattisesti hyvä sijoitus, jos kaikki laatu on jo osakkeen hinnassa.

Kuulostaa monimutkaiselta, mutta Oksaharju vakuuttaa, että vaikeimmat laskutoimitukset ovat vain yksinkertaista jakolaskua, eli aivan peruslaskutoimituksia.

Valoisa tulevaisuus - totta vai toive

Lukujen lisäksi osavuosikatsauksissa on yritysjohdon sanallisia selostusosioita. 

Niitä kannattaa tutkita kriittisesti ja tarkistaa myös, mitä johto lupasi edellisessä tulosjulkistuksessa.

– Jos huomiota ohjataan valoisaan tulevaisuuteen kerta toisensa jälkeen mutta toteutuneet yhtiökohtaiset tunnusluvut eivät tue kertomusta, on sijoittajan usein syytä hylätä yhtiö. 

– Paremman huomisen lupaajaan tulee sijoittaa vain murto-osa salkusta, jos yhtiö on vailla todisteellisia näyttöjä suorituskyvystä, neuvoo Oksaharju. 

Jos osavuosiraportti on niin innostavaa tekstiä, että lukija harkitsee jopa yhtiön osakkeiden ostamista, voi hyvin nukkua yön yli ja lukea lisää.

– Olennaista on nähdä metsä puilta ja tarkastella mieluummin vuosien kuin kvartaaleiden kehitystrendejä. Poikkeuksellisen laadukaskaan liiketoiminta ei kasva viivottimella piirtäen kohti taivasta.

Pitkäaikainen sijoittaja ei hötkyile

Lisäksi kannattaa muistaa, että pitkäaikainen sijoittaja saa sijoitusaikana tuotoksi vain osingon. Mahdollisesta osakkeen kurssinoususta hyötyy vasta kun osakkeen myy.

– Teoriankin mukaan yhtiö on sitä arvokkaampi, mitä enemmän se kykenee maksamaan elinaikanaan osinkoja. Siksi sijoittajan tulisi löytää osingonjaon kasvattajia ja omistaa niitä pitkään. Vuosien mittaan kasvavat osinkotulot, mutta myös osakekurssi seuraa yhtiön voitonjaon kehitystrendin perässä jo muutaman vuoden tähtäimellä, sanoo Oksaharju.

Mahdolliset osingonjaon kasvattajat tunnistaa muutamasta luvusta: myynnin kasvusta, kohenevasta tuloskunnosta, korkeasta oman pääoman tuotosta. Lupaava merkki voi olla myös se, että velkaantuneisuus on hyvin hallinnassa. 

– Menestyksen takeeksi sijoittajan kannattaa vielä vilkaista lukujen takaa yhtiön varsinaiseen liiketoimintaan ymmärtääkseen, miksi yhtiö ansaitsee niin hyvin. Samalla voi tehdä oman arvion siitä, voidaanko kasvun olettaa jatkuvan. 

Tämän jutun kirjoittaja omistaa jonkin verran Elisan ja Sanoman osakkeita, eikä jaa säästämis- tai sijoitusneuvoja.

Lue myös:

    Uusimmat