Tallipäällikkö esitti hätähuudon omiensa puolesta: F1 tuli yllätetyksi housut kintuissa – "Meidän täytyy toimia nyt"

Williamsin tallipäällikkö Claire Williams sanoo, että tallin tulevaisuus riippuu täysin siitä, päästäänkö tällä kaudella ajamaan kilpaa.

F1-kauden alusta on joko siirretty tai peruttu yhdeksän osakilpailua, ja kauden aloitusajankohta on tässä vaiheessa täysi arvoitus.

Ross Brawnin mukaan tavoitteena on 18–19 osakilpailusta koostuva kausi, mutta kovempiakin näkemyksiä on kuultu. Esimerkiksi Bernie Ecclestone ja Max Mosley ovat jo ilmoittaneet, että heidän mielestään koko kausi pitäisi perua.

Tämä olisi Claire Williamsin mukaan katastrofi hänen johtamalleen tallille, joka on rimpuillut viime vuodet F1-letkan hännillä niin urheilullisesti kuin taloudellisesti. Talli teki viime kaudella noin 25 miljoonan dollarin tappiot, jotka johtuivat paitsi pieniksi jääneistä palkintorahoista myös ehtyneistä sponsorivirroista.

Kun esimerkiksi McLarenin toimitusjohtaja Zak Brown sanoi taannoin pelkäävänsä, että koronaviruksen aiheuttamat talousmurheet voivat pahimmillaan johtaa jopa neljän tallin katoamiseen, oli päivänselvää, että yksi hänen tarkoittamistaan talleista oli Williams.

– F1 on ajautunut todella vaikeaan tilanteeseen. Siksi olemme istuneet viime viikot neuvotteluissa muiden tallipäälliköiden, F1:n ja FIAn kanssa varmistaaksemme, että teemme kaikkemme sen suhteen, että selviämme tästä vuodesta, Williams sanoi Sky Sportsin haastattelussa.

– Erityisesti meidän – todellisen yksityistallin – kohdallamme kaikessa on kyse siitä, milloin voimme palata kilpailemaan. Meillä ei ole samanlaista taloudellista tukea kuin valtaosalla kilpailijoistamme. Meidän kohdallamme on kriittisen tärkeää, että pääsemme kilpailemaan – mutta vasta sitten, kun se on turvallista.

Williamsin mukaan koronakriisi on yllättänyt F1-sarjan niin sanotusti housut kintuissa. Ensi vuonna astuu voimaan kulukatto – joka on jo alennettu 150 miljoonaan dollariin ja jota yritetään edelleen alentaa lähemmäs sataa miljoonaa dollaria – mutta Williams sanoo, että taloudellinen uudistus tehdään liian myöhään.

– Nykyinen malli on tällaisessa tilanteessa kestämätön. Tämä on poikkeuksellinen kriisi, josta on uskomattoman vaikeaa päästä kuivin jaloin läpi. Meidän täytyy toimia nyt, että olisimme paremmin valmistautuneita, jos tällainen tilanne toistuu joskus.

– Tällaiset olosuhteet yhdistävät. Isommat tallit ymmärtävät sen, mitä heidän täytyy tehdä, että pienemmät tallit voisivat selvitä. Me taas ymmärrämme, mitä pyydämme heiltä. Olen pettynyt siihen, etteivät ne uudistukset, jotka oli määrä tulla voimaan 2021, ole vielä voimassa. Jos ne olisi pantu toimeen kaksi vuotta sitten, emme ehkä olisi nyt niin huolissamme kuin olemme.

Williams oli kuun alussa McLarenin jälkeen toinen F1-talli, joka tiedotti leikkaavansa kulujaan ja lomauttavansa henkilökuntaa.

Tallin kuljettajat George Russell ja Nicholas Latifi ovat alentaneet palkkaansa 20 prosentilla huhtikuun ensimmäisestä päivästä alkaen.

Lue myös:

    Uusimmat