Mainos

Tallink lopettaa jätevesien laskemisen Suomenlahteen

Tallink on ilmoittanut laskevansa laivojen jätevedet meren sijasta Helsingin sataman viemäriverkkoon. Internetin keskustelupalstoilla ehdittiin jo viritellä boikottia laivayhtiötä vastaan tähänastisen käytännön takia.

Laivayhtiö Tallink on ilmoittanut, että sen laivojen jätevedet lasketaan toistaiseksi Helsingin satamaan. Tähän saakka Tallink on laskenut laivojen jätevedet Suomenlahteen.

- Neuvottelimme teknisistä järjestelyistä laivojen ja sataman kanssa. Sataman ja laivatekniikan sovittaminen kestää kuitenkin huomisaamuun. Kaikki jätteet pidetään siihen saakka laivoissa, kertoi Tallinkin toimitusjohtaja Håkan Nordström.

Nordströmin mukaan jätevesien mereen laskemisesta on luovuttu toistaiseksi yleisen mielipiteen vuoksi. Hänen mukaansa laivojen jätevedet on puhdistettu tähän mennessä säännösten mukaisesti ennen mereen päästämistä.

- Yleinen mielipide oli suurin syy. Asia sai liian suuret mittasuhteet, mitään laitontahan ei ole tehty. Nämä ovat kuitenkin tärkeitä asioita. Jälkiviisaasti voi ajatella, että olisimme voineet toimia aiemminkin.

Jätevesien laskemisesta kertoi Helsingin Sanomat eilen. Tiedon julkitulon jälkeen esimerkiksi internetin keskustelusivuilla ja tekstiviesteillä ehdittiin jo viritellä Tallinkin boikotointia.

Helsingin ja Tallinnan välillä liikennöivät Tallinkin pika-alukset ovat jo aiemmin päässeet eroon jätevesistään loka-auton avustuksella Tallinnan satamassa.

Toimitusjohtaja: Jätevesien lasku mereen tuskin jatkuu

Tallink selvittää nyt omien biologisten puhdistusjärjestelmiensä tehokkuuden sekä laivoista tulevien päästöjen määrän. Selvitysten tekemisen aikana jätevedet lasketaan Helsingin satamassa viemäriverkkoon.

Toimitusjohtaja Nordströmin mukaan yhtiö tuskin jatkaa jätevesien laskemista Suomenlahteen.

- On vielä mahdotonta sanoa, mitä tehdään, mutta pidän aika epätodennäköisenä, että jätevesiä enää laskettaisiin mereen.

Nordströmin mukaan jätevesiä ei laskettu Suomenlahteen säästösyistä.

- Tässä puhutaan hyvin pienistä summista. Meillä on ollut puhdistuslaitteet laivalla. Emme ole nähneet tässä mitään väärää, koska vesi on puhdistettu.

Sekä merenkulkulaitos että Merentutkimuslaitos vahvistavat, että puhdistettujen jätevesien laskeminen kansainväliselle merialueelle on sallittua.

- Itämeren oloissa se ei tietenkään ole suositeltavaa, professori Markku Viitasalo Merentutkimuslaitoksesta kommentoi.

Viitasalo arvioi, että laivojen omissa puhdistusjärjestelmissä varsinkin typen poistaminen jätevedestä on vaikeaa.

- Varmasti on hyvä, jos he siirtyvät käyttämään Helsingin jätevesiverkkoa. Siellä jätevedestä puhdistuu fosforin lisäksi typpi.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 14.11.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.