Tällainen on Abba-museo – kuvat

Tiistaina yleisölle avattava museo ei ole ainoastaan ulkopuolinen nostalgiamatka ruotsalaisyhtyeen huippuvuosiin.

Tarkoituksena on, että koko pikkukylistä maailmalle etenevän menestystarinan saa elää mukana, Abba-legenda Björn Ulvaeus kertoo.

Ulvaeus on itse ollut yhtyeen jäsenistä vahvimmin mukana projektissa. Hänen mukaansa museon esittämä tarina etenee kohtauksittain pitkälti samaan tapaan kuin musikaalissa.

– Sillä erotuksella, että museossa yleisö liikkuu paikasta toiseen, Ulvaeus toteaa.

Nykyhetkeä edustaa esimerkiksi "itsestään soittava piano", joka on kytketty Benny Anderssonin studion pianoon. Mikäli Andersson haluaa jakaa soittoaan museovieraiden kanssa, hän voi kytkeä itsensä linjoille.

Ei haaveita paluusta

Tukholman Djurgårdeniin rakennettu pyhiinvaelluspaikka tarjoilee myös yleisölle mahdollisuuden kokeilla omia siipiään Abban saappaissa. Halutessaan voi laulaa oman Abba-versionsa nauhalle, esittää Mamma Mia -kappaleen hologrammi-Abban kanssa tai testata taitojaan miksaajana.

Videot, äänitteet ja kuvat voi myöhemmin ladata museon verkkosivulta.

Museo on toki onnistunut haalimaan myös perinteiset makupalat, kuten historiallisia kuvia, laulujen sanoja, pukuloistoa, kultalevyjä, tv- ja lehtihaastatteluja, soittimia, sekä katsauksen takahuoneeseen ja studioon.

Yhtä lailla esillä on otoksia tähtien arjesta, kuten lavastettu näkymä kodin keittiöstä, jossa tytär poistuu reppu selässä kotoa maailmalle. Slipping through my fingers -kappaletta hyräilevät tunnistavat nopeasti laulun elementit.

Museo on aikamatka menneisyyteen, vaikka monet ovat haaveilleet nelikon vielä palaavan. Maanantain tiedotustilaisuudessa Björn Ulvaeus kuitenkin vakuutti, ettei yhtyettä tulla näkemään enää yhdessä.

– Tämän lähemmäksi tuskin päästään, Ulvaeus totesi ylpeänä museosta.

(MTV3 – STT)

Lue myös:

    Uusimmat