Taleban linjasi: Naiset erotellaan miehistä yliopistoissa – heikentänee naisten koulutusmahdollisuuksia

5:23
Katso myös: Näkemykset Afganistanin tulevaisuudesta vaihtelevat naapurimaa Pakistanissa – MTV Uutiset kysyi asiantuntijoilta

Afganistanissa ääriliike Taleban on linjannut naisten koulutuksesta yliopistoissa sekä alemmilla asteilla, kertoo muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC

Naiset saavat Talebanin mukaan opiskella, mutta erillään miehistä. Asiasta kertoi maan tuore korkeampi opetusministeri Abdul Baqi Haqqani.

Uusi linjaus on merkittävä linjamuutos aiempaan Afganistanin hallintoon. Miehet ja naiset opiskelivat tähän asti keskenään ja naisten ei tarvinnut sietää pukukoodia, joka nyt on luvassa.

Aiemman Taleban-hallinnon aikaan vuosina 1996–2001 naisilta kiellettiin koulunkäynti.

– Meillä ei ole ongelmia lopettaa sekaluokkia. Ihmiset ovat muslimeja ja hyväksyvät sen, Haqqani sanoi.

Arvostelijoiden mukaan linjaus heikentää naisten mahdollisuuksia opiskella, sillä yliopistoilla ei ole resursseja eriyttää sukupuolia opiskelussa. Ministeri Haqqanin mukaan naisille on tarpeeksi naisopettajia – ja mikäli ei ole, on myös vaihtoehtoisia menetelmiä.

– Kaikki riippuu yliopistojen kapasiteetista. Voimme käyttää myös miesopettajia verhon takaa tai käyttää teknologiaa, hän sanoi.

Naisille opetettavat aineet tarkastellaan uudestaan 

Naisten tulee myös käyttää hijabeja. Haqqani ei kuitenkaan kertonut, rajoittuuko sääntö huiviin vai vaaditaanko myös kasvojen peittämistä.

Myös naisille opetettavat aineet tarkastellaan uudestaan. Haqqani kertoi toimittajille, että Taleban haluaa "luoda kohtuullisen ja islamilaisen opetussuunnitelman, joka on sopusoinnussa islamilaisten, kansallisten ja historiallisten arvojen kanssa ja pystyä kilpailemaan muiden maiden kanssa".

Lisäksi pienemmät opiskelijat erotellaan sukupuolittain peruskoulussa ja lukiossa, mikä oli yleistä jo ennestään Afganistanissa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja