Mainos

Taiteen valtionpalkinnot jaettiin

Elokuvaohjaaja Jörn Donner, ohjaaja ja dramaturgi Juha Hurme sekä Kokkolan Oopperayhdistys ry palkittiin vuoden 2008 taiteen valtionpalkinnoilla.

Taiteen keskustoimikunnan myöntämät palkinnot ovat suuruudeltaan 15 000 euroa. Palkinnot luovutti opetusministeriön ylijohtaja Riitta Kaivosoja Taiteen keskustoimikunnan 40-vuotisjuhlassa tänään.

Kirjailija, elokuvaohjaaja ja -tuottaja, kriitikko ja kulttuurivaikuttaja Donner on yli viidenkymmenen vuoden aikana luonut tuotannon, joka on hengästyttävän laaja, monipuolinen ja koko ajan uudistuva. Donner on työssään ollut edelläkävijä, epämuodikas, radikaali, vanhanaikainen.

Ohjaaja, dramaturgi Juha Hurme on pelkäämättömällä tavalla tarttunut suomalaisiin klassikkoteksteihin ja saanut tinkimättömillä tulkinnoillaan teatterille uutta yleisöä ja kirjallisuudelle uusia lukijoita. Hurme on kirjoittanut yli kymmenen näytelmää, joista yhdessä Ari Wahlstenin kanssa kirjoitettu Nelostie valittiin vuoden näytelmäksi 2007.

Kokkolan oopperan nousu muutamassa vuodessa oopperataiteemme huipulle on ollut ilmiömäinen ja ainutlaatuinen. Huikeat, mutta realistiset jatkosuunnitelmat kertovat, että kyseessä ei ole tähdenlento vaan pidempiaikainen ilmiö, joka on kirkkaasti valtion taidepalkinnon arvoinen. Kokkolan Oopperayhdistyksen perustivat vuonna 2004 Anu Komsi, Sakari Oramo, Annika Mylläri-McLoud ja Robert McLoud.

Taiteen valtionpalkinnot ovat taidetoimikuntalaitoksen jakamia tunnustuksia kolmen viimeksi kuluneen vuoden aikana tehdystä ansiokkaasta taiteellisesta työstä tai pitkäaikaisesta ja merkityksellisestä taiteellisesta toiminnasta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.