Mainos

Taisteluväsymystä ei tunnusteta kotirintamalla: Ukrainan vapaaehtoiset vastaavat rintamalla sotivien huollosta

2:04

Ukrainan itäisissä osissa taistelevien sotilaiden huollosta vastaavat merkittävältä osalta vapaaehtoiset.

Donbassin alueen pitkittyneessä aseellisessa konfliktissa vapaaehtoiset paikkaavat puutteita, joita asevoimilta itseltään jää hoitamatta. Vapaaehtoiset toimittavat rintamalle muun muassa ruokaa, suojavarusteita ja lääkintätarpeita – mutta eivät ampumatarvikkeita.

Rintamalle ruokaa, varusteita ja lääkkeitä

Ruokaryhmä Sotnian keittäjä Svetlana Kozina kertoo, että tällä kertaa rintamalle Itä-Ukrainaan lähtee borssikeittoa.

Naisporukan soppatykki on syöttänyt kolmessa vuodessa puoli miljoonaa kuivamuona-annosta rintamalle. Se on ehkä ennätys, mutta taisteluihin lähtee ympäri Ukrainaa toimivien tuhansien vapaaehtoisten pikkuputiikeista muonaa ja tarpeistoa pieninä puroina, joita ilman asevoimat olisivat olleet paljon pahemman paikan edessä.

Irpinin sotilassairaalan vapaaehtoisryhmässä työskentelevä Inna Labanovitsh kertoo, että lahjoittajia löytyy aina.

– Kun viestittelee ja julkaisee vaikka valokuvan tyhjästä kylmiöstä, niin seuraavan päivänä väki jo kantaa tänne tavaraa.

Vapaaehtoiset ajavat kuljetukset perille

Neljättä vuotta jauhavasta konfliktista huolimatta taisteluväsymystä ei kotirintamalla tunnusteta. Vapaaehtoiset ajavat avustuskuljetukset myös perille etulnjaan.Tavaranrahtaus halki hylättyjen seutujen ei ole helppoa.

Kivenheiton päässä taistelutantereesta haavoittuneita paikkailee lahjoitusvaroilla hankituilla lääkintätarpeilla ruotsalainen vapaaehtoishoitaja, ASAP-vapaaehtoisjärjestön erikoissairaanhoitaja Nina Albertsson.

– Sodan alettua lähetin itse tänne rahaa. Sitten ajattelin, että minullahan on muutakin annettavaa, sillä olen Ruotsissa töissä ambulanssissa erikoissairaanhoitajana. Päätin olla hyödyksi ja 2015 alkaen olen reissannut edestakaisin. Olen täällä kuukauden ja sitten kuukauden tai kaksi kotona ambulanssitöissä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.