Taina perheineen sai erikoisen mökkivieraan juhannuksena – harvinainen näky Jaalan mäntymetsässä: "Olimme kyllä todella ällistyneitä"

Kouvolalaisen mökkipihan mäntyyn lennähti eksoottinen papukaija 0:22
Kouvolalaiseen mökkipihaan lennähti erityisen eksoottinen vieras.

Kouvolassa mökkirantaan lehahti astetta erikoisempi lintu. Häkistään karannut papukaija ei vaikuttanut olevan moksiskaan karkumatkastaan.

Helsinkiläinen Taina Pyysaari oli monen suomalaisen tavoin viettämässä juhannusviikonloppua mökillä perheensä kanssa. Kouvolan Jaalassa sijaitsevalle mökille saapui kuitenkin hieman eksoottisempikin vieras.

Pyysaaren tytär kertoi sunnuntaiaamulla kuulleensa yöllä hyvin epätavallista linnun ääntelyä, ikään kuin kirkunaa.

Sunnuntai-illalla perhe paistoi rannassa muuripohjalettuja ja sama voimakas ja kimeä linnun ääntely alkoi taas.

– Ikään kuin hätääntynyt tai hieman viheltävä ääni. Mieheni on sen verran lintuihmisiä, että hän tiesi sanoa, ettei ääni lähde mistään tunnetusta linnusta, Pyysaari kertoo.

"Me todella katselimme papukaijaa"

Seurue alkoi tiirailla ylös mäntyihin ja huomasi pian, että yhdellä oksalla nököttää hyvin värikäs lintu.

Ensiksi linnun arveltiin olevan kuningaskalastaja, mutta tarkemmin tiirailtuaan joku seurueessa huomasi, että linnulla on täysin käyrä nokka.

– Olimme kyllä todella ällistyneitä, se ei millään tapaa pelännyt ihmisiä, vaan lensi jopa lähemmälle männynoksalle ja katseli meitä. Ja me todella katselimme siinä papukaijaa Jaalan mäntymetsän keskellä.

Muun Suomen tapaan Jaalassakin nautittiin viikonloppuna erityisen lämpimästä säästä.

– Me vähän siinä nauroimme, kun tajusimme, että männyssä istuu papukaija, että onko ilmastonmuutos todella edennyt näin pitkälle.

Pyysaaren vävypoika Samuli Keränen kiipesi lähellä olleen rantasaunan katolle ja elehti kädellään papukaijaa lähemmäs, jolloin lintu lensi miehen luokse.

Seurue ihaili komeaa lintua ja päätteli heti, että se on taatusti karannut jostakin. He tiedustelivat saman rannan mökkinaapureilta, oliko keltään kadonnut papukaijaa, mutta omistajaa ei löytynyt.

Omistajan etsimiseksi linnun kuva julkaistiin kouvolalaisissa Facebook-ryhmissä. Pyysaari kertoi, ettei heillä ollut todellisuudessa aavistustakaan siitä, kuinka pitkiä matkoja karkulaisen kaltaiset papukaijat pystyisivät lentämään.

Apua sosiaalisesta mediasta

Kun lintu oli saatu kiinni, seuraavaksi ongelmaksi nousi, mitä sillä tehtäisiin.

Mökiltä löytyi kaksi muovista ostoskoria, jotka pantiin päällekkäin, jolloin lopputulos oli hieman ”häkkimäinen”.

– Sitten aloimme netistä selvittämään, mitä tällainen papukaija syö.

Häkkiin laitettiin pieni vesiastia sekä vesimelonia, herneitä ja kurkun ja tomaatin paloja.

– Lintu vaikutti ihan tyytyväiseltä, kujerteli häkissään oksan päällä. Kun sille soitti musiikkia, se alkoi jammailemaan häkissään, se oli aivan ihana lintu!

Pyysaaren perheellä ei ollut kuitenkaan mahdollisuutta pitää lintua huostassaan pidempää aikaa, minkä vuoksi sille yritettiin etsiä parempaa sijoituspaikkaa, kunnes omistaja löytyy.

Eräs Facebook-ryhmässä apuaan tarjonnut lintuharrastaja ottikin linnun hoiteisiinsa, sillä hänellä oli kokemusta kanarialinnuista. Somen kautta löytyi myös linnun oikea omistaja tiistaipäivänä.

Pyysaari kertoo puhuneensa linnun omistajan kanssa puhelimessa ja että omistaja tosiaan mökkeili Pyysaaren kanssa saman järven rannalla, mutta vastarannalla.

Omistaja oli kertonut, että senegalinkaijaksi paljastunut lintu karkasi mökiltä lauantaina. Vuorokauden karkumatkan ja parin päivän kyläilyn jälkeen, lintu pääsi onneksi turvallisesti kotiin.

Katso myös: Otto-papukaija pisti paikat sekaisin – viheltelee tyytyväisenä Arttu Wiskarin tahtiin

Otto-papukaija pisti paikat sekaisin – viheltelee tyytyväisenä Arttu Wiskarin tahtiin 0:18
Otto-papukaijan omistaja Laila Valme haluaa olla rehellinen: papukaijat eivät sovi pedanteille ihmisille. ”En suosittele papukaijan hankintaa. Häkkilinnut elävät jopa 60-vuotiaiksi, ja siksi pitää harkita kaikilta kanteilta, onko valmis linnun omistajaksi”, Valme sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat