Otto on papukaija, joka puhuu sujuvaa Turun murretta – nämä sanat vetivät omistaja-Lailan sanattomaksi: "Tulee melkein itku"

Otto-papukaijaa naurattaa – katso hulvaton pätkä! 0:10
Videolla Otto-papukaijaa naurattaa – katso hulvaton pätkä!

Kuusamossa asuva Otto-papukaija puhuu sujuvaa Turun murretta ja hurmaa höpötyksellään sekä oman perheensä että somekansan. Yllä olevalta videolta voit kuunnella Oton naurua.

Hämmästyttävän paljon ja monisanaisesti höpöttävä papukaija nimeltään Otto on saavuttanut lyhyessä ajassa suuren suosion sosiaalisessa mediassa. Facebookin Otto puhuva papukaija-sivuilla on jo lähes 15 000 seuraajaa ja luku kasvaa koko ajan. 

– Suosio tuli ihan puskista, en enää pysy perässä. Ihan omaksi ilokseni ja vähän toistenkin olen videoita laittanut, mutta en koskaan ajatellut, että homma kasvaisi näin isoksi, kertoo Oton omistaja Laila Valme MTV Uutisille.

Tässä pieni näyte Oton puhelahjoista. Videolla Otto on vähän tuhma, eikä tottele mamiaan Laila Valmetta. Artikkeli jatkuu videon alla.

Höpöttelevä papukaija Otto ei aina tottele – kaatoi tahallaan mehupurkin: ”Oho, se putos” 3:00
"Oho, se putos" , toteaa Otto mehupurkin kaadettuaan.

"Käytöshäiriöinen ja mykkä" papukaija muuttuikin höpöttäjäksi

Laila Valme oli haaveillut jo vuosikausia lemmikkipapukaijasta, mutta olosuhteet sellaisen hankkimiselle eivät olleet suotuisat. Viimein 20 vuoden harkinta-ajan jälkeen koitti sopiva aika tarkkaa huolenpitoa vaativalle lemmikille. Laila bongasi lehdestä ilmoituksen, jonka mukaan eräs perhe oli luopumassa 8-kuukautisesta harmaapapukaijastaan. 

– Heidän mukaansa se oli käytöshäiriöinen lintu, joka ei opi mitään. Moni ei varmasti olisi tilanteessani tätä lemmikkiä ottanut, mutta kun Otto katsoi minua, en harkinnut edes kahta kertaa. Silloin Otto ei vielä osannut puhua ja minulle sanottiin, että ei se opikaan, Laila muistelee Oton hankintaa.

Ei kuitenkaan mennyt kauaakaan, kun Otto alkoi jo puhua pulputtaa uudessa kodissaan. Laila kertoo jutelleensa ja selittäneensä Otolle asioita kuin lapselle, jolloin Otto alkoi pikkuhiljaa jutella takaisin. Kyse ei ole pelkästään matkimisesta, vaan omistajansa mukaan Otto todella ymmärtää asiayhteydet.

– Se tietää, mistä puhutaan. Otto pystyy kommunikoimaan ja yhdistämään eri asiat ja lauseet keskenään. Ja koko ajan puhe myös kehittyy, jopa pelottavan hyvin.

Huvittavaa on myös se, että Otto puhuu selvää Turun murretta. 

– Mieheni on sieltä kotoisin. Ja itsekin olen aikoinaan muuttanut Oulusta Turkuun. Otto on matkustanut meidän kanssamme paljon eri maissa, mutta suomen kieli on sille se juttu.

Papukaija on vaativa lemmikkieläin: "Vaatii huomiota vähintäänkin yhtä paljon kuin pieni lapsi!"

Otto täytti huhtikuussa 7 vuotta ja on papukaijaksi vielä nuori. Laila Valme muistuttaa, että lemmikkipapukaijat voivat elää jopa 70-vuotiaiksi. Jos papukaijan ottaa lemmikiksi, kyse on Lailan mukaan loppuelämän diilistä.

– Otto vaatii huomiota vähintäänkin yhtä paljon kuin pieni lapsi päivässä. Äsken käytiin porukalla suihkussa, kun valmistaudun töihin lähtöön. Tänään Otto on kaksi tuntia yksin. Mieheni tulee neljältä iltapäivällä kotiin.

Videolta voit katsoa, millaista tuhoa Otto välillä saa aikaan. Silti Ottoa laulattaa! Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

Otto-papukaija pisti paikat sekaisin – viheltelee tyytyväisenä Arttu Wiskarin tahtiin 0:18
Otto viheltelee Arttu Wiskarin tahtiin sen jälkeen, kun on tehnyt tuhojaan.

Laila haluaakin painottaa, että papukaija on todella haastava lemmikkieläin, eikä hän suosittele linnun hankkimista kevyin perustein.

– Toivon, että laji pysyisi harvinaisena. Papukaijat näyttävät hienoilta filmeillä, mutta kenenkään ei pitäisi mennä ottamaan lemmikkiä esimerkiksi hauskojen videoiden perusteella.

Nämä sanat vetivät omistajan sanattomaksi: "Tulee melkein itku"

Papukaijat ovat erittäin fiksuja eläimiä, mutta kaikki ovat silti yksilöitä. Laila itse uskoo, että Ottokin on oppinut puhumaan pitkälti sen ansiosta, että sille on juteltu paljon ja se on saanut paljon huomiota.

– Tosiaan, Otto on lajissaan harvinainen. Tiedän monia, jotka ovat ottaneet papukaijan toiveenaan, että se puhuisi, ja sitten se ei ole oppinutkaan puhumaan lainkaan ja saattaa vihellellä muutamia säkeitä.

Otto sen sijaan saattaa höpöttää ummet ja lammet kahvin keittämisestä, hienon näköisistä omenoista tai siitä, miten mamin pitäisi mennä nukkumaan. Mikä sitten on yllättävintä, mitä Otto on omistajalleen sanonut?

– Että se rakastaa minua, pusun kera. Se tulee olkapäälle ja antaa pusuja. Viimeksi teki niin tänä aamuna. Siitä tulee melkein itku minulle ja uskon, että Otto todella tarkoittaa sitä.

Lue myös:

    Uusimmat