Tähtipuolustajalta yllättävä puheenvuoro – ei innostu SM-liigan avaamisesta: "Täysin käänteentekevää"

Merkittävän uran jääkiekon SM-liigassa tehnyt kanadalaispuolustaja Shaun Heshka on tällä hetkellä ilman pelipaikkaa. 37-vuotias kaksinkertainen Suomen mestari haluaisi palata vielä kerran Liigaan. Heshka ottaa osaa myös tulikuumaan keskusteluun sarjan avaamisesta. 

– Haluan päättää urani Suomessa. Toivon, että sieltä aukeaisi paikka. Mutta jos näin ei käy, se on okei. Ymmärrän, että uran on jossain vaiheessa kuitenkin päätyttävä, Heshka linjaa MTV Urheilulle.

Kotimaassaan Kanadassa kesää viettävä Heshka on pelannut SM-liigassa kahdeksan kauden aikana kaikkiaan 429 ottelua. Päättyneenä keväänä hänet kaupattiin ensimmäistä kertaa urallaan kalkkiviivoilla ennen pudotuspelejä, kun kaksi kautta työnantajana toiminut Vaasan Sport keventeli kustannuksiaan.

Heshka lähti yrittämään uransa kolmatta Suomen mestaruutta Raumalle. 

Lukon pudotuspelijuoksu ehtyi kuitenkin heti ensimmäisellä kierroksella HIFK:n käsittelyssä. Hyökkäävän profiilin puolustaja joutui sopeutumaan Lukossa uudenlaiseen rooliin. Raumalaisten takalinjoilla kiekollisuudesta vastasivat etunenässä muut tekijät Thomas Gregoiren johdolla. 

– Lopputulos oli pettymys. Kokemus oli kuitenkin hyvä. Pelasin mielestäni ihan ok, rooli oli erilainen kuin normaalisti. Olisin halunnut olla enemmän avuksi pisteiden saralla, varsinkin kun meillä oli paljon ongelmia maalinteon kanssa, Heshka paketoi loppukauden visiittinsä. 

Liiga-historian tehomiehiä

Tyylikkäänä ja kiekon kanssa kiireettömänä pelurina tunnettu Heshka saapui SM-liigaan ensimmäistä kertaa kaudeksi 2012–13. Hän juhli Porin Ässien paidassa keväällä Suomen mestaruutta. Kanadalainen valittiin debyyttisesongillaan sarjan parhaaksi puolustajaksi. 

Seuraavan kolmen vuoden aikana Heshka pelasi KHL:ssä ja Ruotsissa. Kaudella 2016–17 hän palasi Suomeen ja solmi diilin Oulun Kärppien kanssa, josta tuli uran pitkäaikaisin työnantaja. Oulussa hän voitti toisen Suomen mestaruutensa keväällä 2018. Pelaaja jätti seuralle tunteikkaat jäähyväiset vuonna 2021.

Suomeen kotiutunut perhe siirsi konttorinsa Vaasaan. Sportin paidassa pakki jatkoi pistetehtailuaan etenkin ensimmäisellä kaudellaan. 

Heshka on noussut melko vähin äänin Liiga-historian toiseksi tehokkaimmaksi ulkomaalaispuolustajaksi. Kaikkiaan tehoja on syntynyt 49+169=218. Edellä on vain maanmies Allan Measures, joka leipoi pääosin viime vuosituhannella jykevät 338 pistettä.

– Kun pelaa pitkään, voi lopulta saada nimimaininnan historiankirjoihin. On ollut etuoikeus pelata SM-liigassa näin kauan. Olen pelannut todella hyvissä joukkueissa ja taitavien pelaajien kanssa. Kaikenlainen henkilökohtainen menestys on aina lähtöisin joukkueesta, pohjoisamerikkalainen kiittelee. 

Vielä kerran Liigaan?

Ura on nyt katkolla. Kolmen lapsen isä hakee ensisijaisesti pelipaikkaa Suomesta.

– Olen pelannut sarjassa pitkään. Lapseni ovat kasvaneet maassa. Minulla ja vaimollani on Suomessa todella paljon ystäviä. 

Veteraanipelaaja korostaa useaan otteeseen perheen merkitystä tämänhetkisessä tilanteessa. Painetta jatkaa ei ole, mutta pelihaluja löytyy edelleen. 

– Mitään sellaista tarjousta, joka saisi koko perheeni matkustamaan Eurooppaan, ei ole pöydällä. 

Joitain sopimusehdotuksia on Suomen ulkopuolelta tullut, mutta niitä ei ole ollut tarpeen harkita. Heshka voisi lähteä syksyllä kauden jo alettua tekemään lyhyemmän työkomennuksen myös yksin, mutta vaihtoehto ei ole prioriteettilistan kärjessä. 

"En ole avoimen sarjan fani"

Heshka on seurannut Winnipegistä käsin keskustelua SM-liigan sarjamuodosta. Taannoinen päätös, jonka myötä ovet lyötiin säppiin parin seuraavankin vuoden ajaksi, on tavoittanut myös hänen lähipiirinsä. Keskustelua käydään erilaisin kokoonpanoin.

Pitkän linjan Liiga-konkari tarjoilee keskusteluun poikkeavan näkökulman. Hän pitäisi mieluummin tilanteen ennallaan.

– Olen väitellyt asiasta pelaajien ja valmentajien kanssa. En ole avoimen sarjan suuri fani. Minusta se edistää negatiivisuutta. Fanit hurraavat putoaville joukkueille ja katsojat seuraavat enemmän pohjakerroksen joukkueiden pelejä kuin kärkiotteluita, Heshka yllättää. 

Liiga-kaukaloista kuultiin tuoreeltaan painavia puheenvuoroja esimerkiksi Veli-Matti Savinaisen ja Jesse Joensuun toimesta, kaksikko kritisoi julkisuudessa kovin sanoin SM-liigan ratkaisua ja päätöksenteon hitautta. Keskusteluilmapiiri on kautta linjan voimakkaasti avoimen sarjamuodon puolesta. 

Heshkan oppositioon kuuluva mielipide on saanut vahvikkeensa omakohtaisesta kokemuksesta. Hän osui kaudeksi 2015–16 SHL:ään MoDon joukkueeseen. Perinneseura kävi läpi raastavan karsintasarjan ja putosi kakkostasolle seitsemännessä pelissä. 

– Kun näkee, mitä kaupungille ja sen ihmisille tapahtuu putoamisen jälkeen, se on musertavaa. Me ammattikiekkoilijat voimme jatkaa matkaamme ja pelata ensi vuonna toisaalla, mutta paikalliselle yhteisölle se on täysin käänteentekevää, hän muistelee. 

MoDo päätti korpivaelluksensa tänä keväänä. Seura nousee ensi syksyksi takaisin pääsarjaan. Heshka vakuuttaa ymmärtävänsä avoimen sarjamuodon edut, kuten kilpailun ja esimerkiksi sponsorirahan lisääntymisen, mutta ei suostu muuttamaan inhimillistä näkökulmaansa. 

– En halua nähdä ihmisten menettävän työpaikkojaan, hän päättää. 

Hyökkäävä puolustaja jatkaa pelikunnon ylläpitämistä Pohjois-Amerikassa ja odottaa oikeanlaista puhelua. Suuntanumerona saisi mielellään olla +358.

Shaun Heshka kokee kovia Raumalla: juhlapelissä ikävä loukkaantuminen 1:47
Heshka koki kovia joulukuussa, kun hän loukkaantui tulevaa seuraansa vastaan laitatilanteessa

Lue myös:

    Uusimmat