Tapparan tähtipelaaja pitää SM-liigan ratkaisua katastrofina – tykittää suoraa puhetta MTV Urheilulle: "Siellä on liian monta suojatyöpaikkaa"

SM-liiga sulki ovensa – Kiekko-Espoon liigahaave vaakalaudalla 1:27
Tulosruutu: SM-liiga sulki ovensa – Kiekko-Espoon liigahaave vaakalaudalla.

SM-liigan pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi päättyneellä kaudella valittu Veli-Matti Savinainen on tyrmistynyt Liigan päätöksestä, jonka myötä sarja pysyy suljettuna.

– Onhan se ihan katastrofi. Se on vastoin sitä, mikä urheilussa on tärkeää. Ammattiurheilussa pitää olla unelma jostain, mitä saavuttaa. Nyt se unelma on viety monelta seuralta pois, Savinainen aloittaa.

SM-liiga tiedotti torstaina, että lisenssihakemuksia kautta 2024–2025 koskien ei oteta vastaan ollenkaan. Päätös perusteltiin tilanteen rauhoittamisella. Mahdollista sarjauudistusta varten otettiin siis aikalisä. 

Tapparassa tulevalla kaudella jatkavan Savinaisen mielestä SM-liigassa on joukkueita, joille karsintapeikon poissaolo mahdollistaa kellumisen. 

– Siellä on monta seuraa, jotka ovat tyytyväisiä siihen, että saavat sen tv-rahan. Ennen kauden alkua ostetaan pelaajat, sitten hupskeikkaa, meneekin vähän huonosti, niin myydään ne pelaajat ja jäädäänkin vuosikatsauksessa plussan puolelle, Savinainen jatkaa.

– Joukkueiden kehittäminen otettiin pois. Nyt voin vain lillua Liigan mukana. Ei tarvitse kehittyä mitenkään. Ne (seurat) ottavat sen rahan pois ja pelailevat. Ei ole mitään menetettävää minään kautena. 

SM-liigan sarjamuotoa koskevat päätökset tehdään Liigan hallituksessa osakkaiden kesken. Jokaisella Liiga-seuralla on äänioikeus sarjaa koskevissa päätöksissä. 

– On varmasti monta joukkuetta, jotka haluaisivat Liigan avata. On kuitenkin liikaa seuroja, jotka eivät sitä halua. Jokainen varmaan tietää ne seurat, viisinkertainen Suomen mestari toteaa. 

"Liian monta suojatyöpaikkaa"

Jokerit tiedotti pelaajistosta ja johtohenkilöistä – tavoite olla liigakelpoinen kaudelle 2025-2026 1:10
Jokerit tiedotti pelaajistosta ja johtohenkilöistä – tavoite olla liigakelpoinen kaudelle 2025-2026.

SM-liigan sarjajärjestelmän uudelleenmuovaus siirtyi tuoreen päätöksen myötä vuosilla. Suomalaisen jääkiekon pääsarjan joukkuemäärää tulisi Savinaisen mielestä ehdottomasti vähentää. Hän näkee, että 12 joukkuetta olisi optimaalinen määrä. 

– Olen monta vuotta ollut sitä mieltä, että Liigassa on liikaa pelaajia, jotka eivät ole Liigan tasolla. Siellä on liian monta suojatyöpaikkaa, kun on niin monta joukkuetta. Tekisi suomalaiselle jääkiekolle hyvää, että siihen keksittäisiin joku ratkaisu.

Joukkuemäärän vähentäminen lisäisi kilpailua ja nostaisi sarjan tasoa. Ratkaisu tekisi Savinaisen näkemyksen mukaan palveluksen myös yksittäisille pelaajille. 

– Yksilöt menisivät Suomi-kiekossa eteenpäin, kun saataisiin joka joukkueeseen kovia pelaajia. 

– Siten Mestiksessäkin olisi kovia pelejä. Olen itsekin pelannut Mestistä, ja siellä oli silloin tosi kovia pelimiehiä. En tiedä, mitä Mestikselle tapahtuu nykypäivänä, Savinainen jatkaa. 

Karsinnan piina takaisin

 Lähes 500 SM-liigaottelua urallaan pelannut Savinainen on espoolaisen jääkiekon kasvatti. Hän on myös Kiekko-Espoon osaomistaja. Savinainen ei kuitenkaan halua puhua espoolaisseuran suulla. 

Päättyneellä kaudella Mestiksen mestaruuden voittanut joukkue on tavoitellut julkisesti SM-liigapaikkaa syksylle 2024. Kun Liigan ovet menivät nyt säppiin, on se Savinaisen mielestä kuin märkä rätti seuran kasvoille.

Savinainen on pettynyt Liigan ratkaisuun niin Kiekko-Espoon, kuin uudelleensyntymistään läpikäyvän Jokerien puolesta. Pääkaupunkiseudun osalta SM-liiga jatkaa aliedustettuna HIFK:n varassa. 

– Kiekko-Espoo ja Jokerit ovat kumpikin varteenotettavia Liiga-joukkueita. Ihmettelen suuresti, jos Liigalla ei ole intressiä saada niitä takaisin.

Savinaisella on omakohtaista kokemusta urheilullisen karsinnan piinasta keväältä 2009 Ässien paidasta. Hän nostaa pöydälle esimerkin, jossa paineistettu putoamisvaara johti nopealla aikataululla huimaan lopputulokseen. 

– Sellaista tunnelmaa en ole kokenut missään muualla urani aikana. Se oli jotain ihan ainutlaatuista. Oltiin todella pohjalla, mutta sitten Ässät laitettiin kehittymään, ettei samaa katastrofia enää tapahdu. Kolmessa vuodessa voitettiin Liigassa. 

Lue myös:

    Uusimmat