SM-liigasensaatio käytti viimeisen mahdollisuutensa hyväkseen kolmekymppisenä – nousi mutasarjoista maineeseen: "Kaikki kivet käännetty"

11:16
Videolla KooKoon päävalmentajan Jussi Ahokkaan haastattelu.

KooKoon Kim Strömberg oli yksi SM-liigakauden huippuyllättäjistä. Ura on ollut vaakalaudalla monta kertaa, mutta jokin sisäinen voima on saanut hänet jatkamaan. Sinnikkyys kannatti.

Kim Strömberg oli marraskuussa 2018 työtön jääkiekkoilija.

Kausi oli alkanut Mestiksen KOOVEE:stä, josta hän jatkoi Tanskan pääsarjaan Herning Blue Foxin riveihin. Tanskassa pelejä kertyi vain kahdeksan, kunnes seura purki sopimuksen. 

Taas oltiin lähtöruudussa. Tanskasta potkut saanut 30-vuotias hyökkääjäkonkari ei ole välttämättä ensimmäisenä seurojen hankintalistalla. 

KooKoon urheilujohtaja Jarno Kultanen huomasi vapaan kalan ja tyrkkäsin siiman veteen. Strömbergiä ei ollut vaikea houkutella takaisin SM-liigaan alkukauden vaikeiden kokemuksien jälkeen. 

– KooKoolla on hyvä vauhti päällä ja tunnen joukkueen jätkiä jo entuudestaan, joten tänne oli helppo tulla, Strömberg sanoi nimitysuutisen yhteydessä seuran verkkosivuilla. 

Se siirto käänsi uran suunnan. Strömberg oli yksi päättyneen SM-liigakauden kuumimpia nimiä. 

"Rölli" oli taas palannut seikkailumetsän ytimeen. 

"Luotimme itseemme"

Strömberg pelasi uransa ylivoimaisesti parhaan kauden ja sijoittui koko sarjan pistepörssissä kahdeksanneksi (23+27=50). Ne ovat kovia lukemia hyökkääjälle, joka ehdittiin kirjoittaa jo moneen otteeseen ulos huippuliigoista. 

Sopimuksensa päättäneen Strömbergin neuvotteluasetelma on rutkasti parempi kuin kaksi vuotta sitten. 

– Katsotaan mitä tapahtuu, kun tilanne tästä toivottavasti selviää. Nyt on vähän ajatukset muualla, Strömberg viittaa koronavirustilanteeseen. 

Strömberg ehti tutustua kouvolalaiseen kiekkoelämään jo viime kaudella 41 ottelun ajan, mutta tänä syksynä kaupungissa roihahti kunnon kiekkobuumi. Päävalmentaja Jussi Ahokas sai sekalaiseksi muukalaislegioonaksi tuomitun joukkueen pelaamaan ryhdikästä ja hyvin järjestäytynyttä jääkiekkoa. 

Strömberg antaakin runkosarjan vitossijasta ison kiitoksen päävalmentaja Ahokkaalle, joka osasi valaa joukkueeseen henkisen ja pelillisen yhtenäisyyden. 

– Jo kesällä näki, että joukkueessa on hyvä ilmapiiri. Emme edes miettineet mitään ulkopuolisia odotuksia, vaan luotimme itseemme. 

Toinen tärkeä henkilö on Strömbergin mukaan norjalainen kapteeni Alexander Bonsaksen, joka linkitti hyvin suomalaiset ja ulkomaalaiset pelaajat yhteen. 

– Tuntui, että tunnelma peleissäkin muuttui tosi nopeasti, kun voittoja alkoi tulla syksyllä. Nautimme vaan ja annoimme mennä. Aikakin kului tosi nopeasti. 

Itseluottamusta Euroopasta

Strömberg on alun perin Jokerien junioreita, jonka tie ei auennut kunnolla nimekkäässä edustusjoukkueessa. Iso rooli oli hakusessa kolmen ja puolen kauden aikana Tapparassakin, mutta hyökkäjä näkee ajanjakson huippuvalmennuksessa silti onnistuneena. 

Strömberg oli tottunut pelaamaan juniorijoukkueissa aina isoissa rooleissa, ja sitä hän janosi edelleen. Peliaikaa löytyi Suomen rajojen ulkopuolelta. Ulkomaankiertueeseen kuuluivat Slovakia (HK Poprad), Tshekki (Orli Znojmo), Italia (Bolzano) ja Itävalta Klagenfurter). 

– Tuli sellainen olo, että haluan näyttää itselleni pystyväni pelaamaan hyvällä tasolla. 

Parhaana muistona jäi mieleen EBEL:in mestaruus Bolzanon paidassa 2014. Kokenut pelimies suosittelee vastaavia sarjoja nuorille suomalaispelaajille peliajan ja elämänkokemuksen hankkimiseksi. 

– Aurinko paistoi, ruoka oli hyvää ja seura hoiti asiat hienosti, hän kuvailee. 

– Toiminta niissä seuroissa on kieltämättä aika erilaista kuin varsinkin nykyisessä SM-liigassa. Fysiikkatreenistä saa huolehtia aika lailla itse. 

"Palo ollut niin kova"

Ulkomaanreissun jälkeen Strömberg palasi liigakartalle SaiPaan kolmeksi vuodeksi. Hän väläytteli, mutta näköpiirissä ei ollut päättyneen kauden kaltaista täysosumaa. 

Ehkä kyse olikin enemmän ympäröivistä tekijöistä kuin pelimiehestä itsestään. Hän sai pelata KooKoossa yhdessä Vilmos Gallon ja Juha-Pekka Haatajan kanssa. Kemiat loksahtivat sopivasti eri tyylisille pelaajille kohdalleen.

Strömberg on lukenut aina peliä hyvin ja ollut teknisiltä taidoiltaan huippua, mutta hän ei ole saanut tehoja irti ja noussut isosta massasta esiin. 

– Valmennus luotti minuun alusta asti. Sain tavallaan kunnon mahdollisuuden ensimmäistä kertaa. 

Vaikka ajat ovat olleet vaikeita, luovuttaminen ei ole ollut missään vaiheessa mielessä. 

– Palo jääkiekkoa kohtaan on ollut aina niin kova. Kaikki kivet on käännetty harjoittelun kanssa. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja