Mainos

Taantuma ei ole syönyt kansan auttamishaluja

Suomalaisten halu auttaa kehitysmaita ei ole vähentynyt talouden taantumasta huolimatta. Tämä käy ilmi ulkoministeriön teettämästä kyselystä.

Kaksi kolmasosaa kyselyyn vastanneista on sitä, että Suomen tulisi nykyisessä taloustilanteessa pitää kehitysyhteistyömäärärahat ennallaan. Viidesosa puolestaan kasvattaisi kehitysapurahan määrää. Vain joka kymmenes kyselyyn vastanneista on määrärahojen leikkaamisen kannalla.

Suomalaisten mielestä rikkailla mailla on velvollisuus auttaa kehitysmaita. Lähes yhdeksän kymmenestä on sitä mieltä, että rikkaiden maiden tulee tukea kehitysmaita selviytymään talouskriisistä.

Pelastakaa Lapset ry:n pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta uskoo tiedonvälityksen ja mainonnan innostavan avustustöihin.

- Ihmiset ehkä tietävät vähän enemmän kehitysmaiden todellisuudesta nykyään matkustamisen ja uutisten kautta. Kyllä järjestötkin tekevät paljon markkinointityötä ja tuovat sitä kautta realismia näkyviin, ja ihmiset näkevät, että oikeasti sillä rahalla saadaan tuloksia.

Useimpien vastaajien mielestä kehitysyhteistyö tulisi kohdistaa luonnonkatastrofeista kärsineille alueille ja Afrikkaan.

Suomalaiset uskovat edellisvuosien tapaan, että Suomella on eniten annettavaa kehitysmaille koulutuskysymyksissä, terveydenhuollossa ja väestökysymyksissä.

Markkula-Kivisilta uskoo, ettei henkilökohtaisesti annetun avustuksen kohteella ole yleensä suurta merkitystä.

- On niitä ihmisiä, jotka haluavat antaa johonkin tiettyyn keräykseen johonkin tiettyyn maahan, jossa ovat itse käyneet tai johon heillä on jonkinlaista yhteyttä. Mä luulen, että valtaosalle ei ole kuitenkaan hirveästi merkitystä, meneekö raha Etiopiaan vai Malawiin vai Burkina Fasoon. Tietysti hätäapukeräykset voivat olla eri asia, pääsihteeri pohtii.

Ulkoministeriön Taloustutkimuksella teettämään kyselyyn osallistui noin tuhat suomalaista.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.