Mainos

Syytteet nurin - nettisivujen ylläpitäjät eivät järjestäneet Kaljakelluntaa

Vantaan käräjäoikeus on tänään antamallaan kansliapäätöksellä hylännyt kahden miehen syytteet kokoontumisrikkomuksesta. Javier Kaipila, 29, ja Mikko Järvinen, 30, olivat kertoneet internetsivuillaan Keravajoessa Vantaalla vuonna 2008 järjestetystä Kaljakellunta-tapahtumasta.

Oikeus katsoi, ettei syyttäjä pystynyt näyttämään miesten olleen tapahtuman järjestäjiä. Näin he eivät käräjätuomari Mikko Sihvolan mukaan syyllistyneet rikokseen, josta kihlakunnansyyttäjä Jukka Haavisto vaati heille sakkorangaistusta.

Yleisötilaisuuden järjestäjän on kokoontumislain mukaan ilmoitettava tilaisuudesta määrätyllä tavalla.

Alkoi toveripiiristä

Kaljakellunta on alun perin toveripiiristä alkanut vuosittainen tapahtuma, jossa elokuun alussa kellutaan erilaisilla lautoilla ja veneillä runsaan neljän kilometrin reitti Keravajoessa. Samalla nautitaan alkoholia. Tapahtumaan on viime vuosina osallistunut yli tuhat ihmistä.

Poliisi hermostui tapahtumasta, koska sen mukaan kellumiseen liittyy turvallisuusriskejä ja osallistujat roskaavat tapatuma-aluetta. Komisario Jarmo Ojala Vantaan poliisista kutsui kaljakelluntasivustoa ylläpitäneet miehet keskustelemaan kanssaan kesällä 2008.

Kaipila ja Järvinen sulkivat sivustonsa poliisin vaatimuksesta, mutta tapahtuma järjestettiin silti. Muun muassa tämä osoitti syytettyjen mielestä, että he eivät voineet järjestää eivätkä peruuttaa tapahtumaa.

Järjestämispäivämäärä sovittiin Kaljakellunta-sivuston keskustelufoorumissa keskustelijoiden kesken. Kun päivämäärästä alkoi olla yksimielisyys, syytetyt siirsivät päivämäärän sivuston etusivulle.

Mitään muuta tapahtuman valmisteluun liittyvää ei ole Kaipilan tai Järvisen osoitettu käräjäoikeuden mukaan tehneen. Käräjäoikeus katsoo, että pelkästään tapahtuma-ajankohdan siirtäminen etusivulle ei tee syytetyistä tilaisuuden järjestäjää.

Tätä näkemystä tukee oikeuden mukaan myös se, että tänä vuonna, kun Kaljakellunta-sivusto oli ollut jo yli vuoden suljettuna, tapahtumaan osallistui suurin piitein yhtä paljon ihmisiä kuin viime vuonna.

Syytettyjen mielestä järjestäjää ei ollut

Syytettyjen mielestä Kaljakellunnalla ei ole järjestää. Syyttäjä sen sijaan katsoi oikeudessa, että mikään tapahtuma ei voi järjestyä itsekseen.

Syytettyjä avustanut oikeustieteen kandidaatti, filosofian tohtori Ville Oksanen sanoi oikeudessa, että kokoontumislaki ei ole enää ajan tasalla. Siinä ei hänen mukaansa oteta huomioon Facebook-ryhmissä ja muualla tietoverkossa spontaanisti järjestyviä kokoontumisia.

– Aikaisemmin on ollut melko selvää, kuka on tapahtuman järjestää, Oksanen sanoi oikeudessa kaksi viikkoa sitten.

Hän viittasi tavanomaisiin yleisötilaisuuksiin, kuten konsertteihin, joiden järjestäjä laittaa niistä ilmoituksen lehteen.

Lähettämässään tiedotteessa Oksanen kiittelee Vantaan käräjäoikeuden päätöstä.

– Tuomio on vakuuttavasti perusteltu eikä jätä mitään arvailujen varaan. Pelkkä keskustelumahdollisuuden tarjoaminen ei tee ylläpidosta tapahtuman järjestäjää. Kyseinen linjaus on tärkeä sananvapauden kannalta, sillä päinvastainen tulos olisi tehnyt verkkofoorumien ylläpidon Suomessa jokseenkin mahdottomaksi.

Valtio määrättiin korvaamaan syytettyjen oikeudenkäyntikuluja 2 928 eurolla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.