Syytteet nurin ministerien uhkailujutussa

Helsingin käräjäoikeus on hylännyt syytteet ns. ministerien uhkailu -jutussa. Syyttäjä Simo Kolehmainen syytti 46-vuotiasta miestä laittomasta uhkauksesta ja julkisesta kehottamisesta rikokseen. Syytettä ajettiin apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalskeen määräyksestä.

Käräjäoikeus katsoi, ettei jutussa ollut näyttöä sen paremmin tahallisesta laittomasta uhkauksesta tai julkisesta kehottamisesta rikokseen.

Kyse oli yhdestä, 15. toukokuuta 2010 fbk-keskustelupalstalle lähetetystä lyhyehköstä tekstistä. Tekstissä todettiin muun muassa, että Matti Vanhasen ja Jyrki Kataisen voisi ampua. "Voisin vaikka ampua ittekin tai vien C4:sta lehtereille", mies kirjoitti ja totesi toimintansa seurauksena "tulevan ruumiita". C4 on voimakas sotilasräjähde. Mies oli suivaantunut rahan syytämisestä ulkomaille. Samaan aikaan eduskunnassa oli esillä Kreikan tukipaketti.

Uutinen oikeudenkäynnistä 15.12.: Nettiuhkailujutun puolustus: "Vain saunapuhinaa"

Käräjätuomari Jaana Niemitalo toteaa päätöksessä laittoman uhkauksen osalta, että kirjoitus oli lähinnä mielipiteen ilmaus ja osoitti turhautumista yleiseen taloudelliseen tilanteeseen ja politiikkaan. Vastaaja ei ollut tarkoittanut kirjoitusta Vanhasen tai Kataisen tietoon. Jutussa ei myöskään ollut näyttöä siitä, että he olisivat pelänneet henkilökohtaisen turvallisuutensa olevan vaarassa.

"Ei aiheuttanut levottomuutta"

Käräjäoikeus ei löytänyt näyttöä sen paremmin julkisesta kehottamisesta rikokseen. Oikeus katsoi fbk-sivuston julkiseksi yleisölle avoimeksi, vaikka 46-vuotias kirjoittaja oli pitänyt sitä suljettuna, pienen ryhmän käytössä olevana. Jutun syyttäjä oli päässyt sivustolle lukemaan tekstejä.

Kirjoituksen sisältö ei kuitenkaan täyttänyt rikoksen kehottamisen tunnusmerkkejä.

- Vastaaja on laatimassaan kirjoituksessa ilmaissut sen, mitä teoriassa voi tapahtua. Kirjoituksessa ei ole sanontoja, joita voitaisiin tulkita kehotukseksi tai houkutteluksi väkivallan tekoihin tai rikoksiin. Vastaaja ei ole kirjoituksessaan tarkoittanut kehottaa tai houkutella rikoksen tekemiseen, oikeus perusteli.

- Asiassa ei ole näytetty, että vastaajan kirjoitus olisi aiheuttanut vaaran, että rikos tai sen rangaistava yritys tehdään taikka että kirjoitus olisi muuten selvästi vaarantanut yleistä järjestystä tai turvallisuutta. Asiassa ei ole näytetty, että kirjoitus olisi aiheuttanut yleisön keskuudessa pelkoa tai levottomuutta taikka että kirjoituksen johdosta olisi ryhdytty turvallisuusriskin lisääntymisen johdosta erityistoimiin.

46-vuotiaan avustajalle, asianajaja Heikki Lampelalle maksettiin palkkiona valtion varoista 1230 euroa.

Lue myös:

    Uusimmat