Mainos

Nettiuhkailujutun puolustus: "Vain saunapuhinaa"

Ministerien uhkailusta syytetyn miehen puolustuksen mukaan netti on niin laaja, että yksittäinen siellä julkaistu kirjoitus ei tule yleisesti tietoon. - Tässä tapauksessa kyse on pienestä uutisryhmästä. Kuin jutustelusta saunan lauteilla kaveriporukassa, asianajaja Heikki Lampela sanoi.

Syyttäjä Simo Kolehmainen näkee asian toisin. - Asiassa on kyse kansanvaltaisen, demokraattisen yhteiskuntamme perusteisiin ulottuvasta teosta, johon on puututtava kovalla kädellä

Kolehmainen ajaa syytettä laittomasta uhkauksesta ja julkisesta kehottamisesta rikokseen apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalskeen määräyksestä. Kyse on yhdestä, 15. toukokuuta 2010 fbk-keskustelupalstalle lähetetystä lyhyehköstä tekstistä.

Tekstissä todettiin, että Matti Vanhasen ja Jyrki Kataisen voisi ampua. "Voisin vaikka ampua ittekin tai vien C4:sta lehtereille", tekstissä todettiin. C4 on voimakas sotilasräjähde. Mies oli suivaantunut rahan syytämisestä ulkomaille. Samaan aikaan esillä oli Kreikan tukipaketti.

Mitä rikoslaissa sanotaan?

Laiton uhkaus

Joka nostaa aseen toista vastaan tai muulla tavoin uhkaa toista rikoksella sellaisissa olosuhteissa, että uhatulla on perusteltu syy omasta tai toisen puolesta pelätä henkilökohtaisen turvallisuuden tai omaisuuden olevan vakavassa vaarassa, on tuomittava, jollei teosta muualla laissa säädetä ankarampaa rangaistusta, laittomasta uhkauksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Julkinen kehottaminen rikokseen

Joka joukkotiedotusvälinettä käyttäen tai julkisesti väkijoukossa taikka yleisesti tietoon saatetussa kirjoituksessa tai muussa esityksessä kehottaa tai houkuttelee rikoksen tekemiseen siten, että kehotus tai houkuttelu aiheuttaa vaaran, että sellainen rikos tai sen rangaistava yritys tehdään, tai muuten selvästi vaarantaa yleistä järjestystä tai turvallisuutta, on tuomittava julkisesta kehottamisesta rikokseen sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Vanhanen ja Katainen eivät olleet paikalla eivätkä he vaadi miehelle rangaistusta.

Syyttäjä Kolehmainen vaatii syytetylle ehdollista vankeusrangaistusta. Oikeus antaa kansliapäätöksen 4. tammikuuta.

"Päreet paloivat"

Puolustuksen mukaan teksti ei aiheuttanut varteenotettavaa vaaraa, eikä pakina ei saanut ihmisiä liikkeelle. Puolustuksen mukaan keskusteluryhmään pääsy vaatii salasanan, mutta syyttäjä Kolehmainen kertoi päässeensä sinne ilman sanasalaa.

- Keskustelukerho on suurelta osin roskaa. Kirjoittelen sinne itse joka toinen päivä, syytetty kertoi. Fbk on lyhenne sanoista Finet Binaries Keskustelu. Vastaavia uutisryhmiä on maailmassa kymmeniätuhansia.

- Joka toinen päivä jotain siellä puhisen. Tämä on väärinkäsitys, mies totesi. Hän kirjoittaa ryhmässä omalla nimellään.

- Katsoin eduskunnan kyselytuntia televisiosta ja sitten paloi päreet. Kirjoitin kirjoituksen. Ei ole muuta tarkoitusta. Purin pahaa oloani kirjallisesti.

Mies oli viinapäissään.

- Olen jonkinlainen verbaalinen lahjakkuus. Välillä tulee vähän lennokasta juttua. Ei taatun varmasti kukaan ota tosissaan, naureskelee vaan. Se on tarkoituskin. Ei tullut mieleenkään, että se tulisi ministerien tai eduskunnan tietoon. Tarkoitus ei ole ollut uhata. Se on pieni sisäpiirin juttu.

"Ihmetivoli"

Todistajana kuultiin keskustelukerhoon kuuluvaa miestä, joka kertoi syytetyn olevan hyvä kirjoittaja.

- Herrajestas, ei me mikään Al-Qaida olla. Tollanen menee ihan läppänä läpi. Kysytkö tosissasi, että me oltaisiin jotain tollaista toteutettu. Tästä jutusta on tullut ihmetivoli, todistaja kertoi. Todistaja arvioi, että fbk:ssa on kymmenkunta aktiivista kirjoittajaa ja parisataa muuta kävijää.

Lampela kertoi, että syytetyn äidinkielen numero oli kymmenen ja opettajilta tuli kiitoksia, ei syytteitä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.