Syyteharkinta Joensuun järkyttävästä lapsisurmasta sai jatkoaikaa – äiti ja isäpuoli vangittuina

Mitä tiedetään 4-vuotiaan surmasta Joensuussa? Poliisin tiedotustilaisuus 19:27
Näin poliisi kertoi tiedotustilaisuudessaan joulukuun puolivälissä 4-vuotiaan surmasta Joensuussa.

Joensuun epäillyn lapsimurhan syytteennoston päivämäärä on siirtynyt. Alun perin syyte asiassa piti nostaa tänään.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus on antanut syyteharkintaan kuukauden lisäaikaa. Asiaan ei liity mitään ihmeellistä dramatiikkaa, kertoo aluesyyttäjä Osmo Manninen MTV Uutisille.

– Poliisin esitutkinta valmistui joulukuun puolivälissä. Siinä vaiheessa kun juttu siirtyi minun pöydälleni, siihen oli vielä loppulausuntoja saamatta, Manninen kertoo.

– Asian laatuun ja vakavuuteen nähden vajaan kahden viikon syyteharkinta-aika oli liian lyhyt.

Oikeus määräsi syytteennoston uudeksi määräajaksi tammikuun viimeisen päivän. Syyttäjä uskoo, että tämä riittää syyteharkinnan tekemiseen.

– Aineistoa asiaan liittyen on paljon, mutta tällä hetkellä näyttää siltä, ettei sen kummempaa lisätutkintaa tarvita. Joten eiköhän ratkaisuni ole valmis määräpäivään mennessä.

Äiti ja isäpuoli vangittuina

Poliisi päätyi esitutkinnassaan siihen, että 22-vuotias äiti ja 25-vuotias isäpuoli tappoivat 4-vuotiaan pikkupojan Joensuussa viime kesänä. Syyttäjälle tapaus siirtyi rikosnimikkeellä murha ja nyt on syyttäjän vuoro ratkaista, millä nimikkeellä hän syytteen nostaa vai nostaako ollenkaan.

Teosta epäilty pariskunta on ollut vangittuna pojan löytymisestä lähtien. 

Poliisin esitutkinnan mukaan poika kuoli pitkään jatkuneen kaltoinkohtelun päätteeksi kotonaan.

Viranomaiset saivat hälytyksen Joensuun Rantakylässä sijaitsevaan yksityisasuntoon aamulla 8. kesäkuuta 2023.  Ensihoito löysi asunnosta elottoman 4-vuotiaan lapsen, jossa oli huomattavan paljon ulkoisia vammoja. 

Uhrista löytyi laajoja vakavia palovammoja ja mustelmia. Lapsi oli kuollut vammoihinsa. Poliisi ei ole kertonut vammojen tekotapaa.

Tapahtumapaikka oli perheen koti, jossa lapsi, hänen äitinsä ja isäpuolensa asuivat.

Poliisi otti lapsen äidin ja isäpuolen kiinni. Pohjois-Karjalan käräjäoikeus vangitsi heidät päivää myöhemmin murhasta epäiltynä. Molemmat ovat olleet siitä lähtien vangittuna.

Esitutkinta valmistui kuun puolivälissä

Poliisi tiedotti saaneensa esitutkinnan valmiiksi joulukuun 14. päivä ja raotti tuolloin ensi kertaa järkyttäviä tapahtumia. Esitutkinnan perusteella pientä henkirikoksen uhria oli kohdeltu kaltoin jo ennen henkirikosta. 

– Vammojen syntyhetkestä lapsen kuolinhetkeen on voinut kulua useita tunteja, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Petri Tirronen kertoi tuolloin MTV Uutisille. 

– Lapsen (aiempi) kaltoinkohtelu tuli poliisin tietoon erilaisten laite-etsintöjen kautta. Löydetystä materiaalista on voitu tehdä päätelmä kaltoinkohtelusta. Se on ollut fyysistä väkivaltaa, mutta ei ole verrattavissa tähän, mikä johti lapsen kuolemaan.  

Tirrosen mukaan selvää motiivia henkirikokselle ei ole. 

Murhasta epäillyt äiti ja isäpuoli ovat Tirrosen mukaan olleet siinä määrin yhteistyökykyisiä, että he ovat vastailleet poliisin kysymyksiin kuulusteluissa. Tiettyjä ristiriitaisuuksia heidän kertomuksissaan kuitenkin on.

– Sekä äiti että isäpuoli ovat antaneet oman kertomuksena tapahtumille. Täsmääkö kertomukset poliisin esitutkinnan kanssa, päättää aikanaan oikeus. 

Tirronen ei ottanut kantaa siihen, onko toinen epäillyistä ollut teossa aktiivisempi. 

KRP selvittää viranomaistoimia

Henkirikoksen lisäksi syyttäjä epäilee uhrin äitiä huumaavien lääkkeiden anastamisesta. Syyttäjän mukaan äiti on vienyt lääkkeitä lähipiirinsä kuuluvilta henkilöiltä. 

Lisäksi naista sekä isäpuolta epäillään kyseisten lääkkeiden välittämisestä eteenpäin. Epäilty rikosnimike tässä asiassa on huumausainerikos.

Rikoskomisario Petri Tirronen luonnehti aiemmin tutkintaa raskaaksi. 

– Kyseessä on pieneen lapseen kohdistuva rikosepäily. 

KRP selvittää parhaillaan, liittyykö lapsen kuolemaan viranomaisten laiminlyöntejä.

Lue myös:

    Uusimmat