Joensuussa surmatulla 4-vuotiaalla vakavia palovammoja ja mustelmia – poliisilta runsaasti uutta tietoa järkyttävästä rikosepäilystä

Mitä tiedetään 4-vuotiaan surmasta Joensuussa? Poliisin tiedotustilaisuus 19:27
Mitä 4-vuotiaan surmasta tiedetään nyt? Katso poliisin koko tiedotustilaisuus yltä.

Itä-Suomen poliisi kertoi tiedotustilaisuudessa runsaasti uusia tietoja Joensuussa paljastuneesta 4-vuotiaan lapsen henkirikoksesta.  

Tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Petri Tirronen kertoi tilaisuudessa, että kuolleesta 4-vuotiaasta havaittiin löydettäessä vakavia palovammoja ja mustelmia. Vammat olivat poliisin mukaan tuoreita.

– Palovammojen syntymekanismia tutkitaan ja yksi vaihtoehto on, että ne ovat tulleet tämän (henkirikoksen) yhteydessä, Tirronen kertoi tiedotusvälineille.

Poliisi ei kommentoinut tilaisuudessa palovammojen laatua tai kokoa tarkemmin, mutta Tirronen täsmensi, että pienemmätkin palovammat voivat olla vakavia, kun kyse on pienestä lapsesta. 

Tirrosen mukaan kyse on joka tapauksessa "äärimmäisen vakavasta rikosepäilystä".

Vammojen ei uskota syntyneen tapaturmaisesti. Poliisi uskoo, että lapsen rajut vammat on aiheutettu tahallisesti.

Isäpuoli soitti hätäkeskukseen

Epäilty henkirikos tuli poliisin tietoon torstaina 8. kesäkuuta, kun lapsen isäpuoli hälytti virkavallan Joensuun Rantakylässä sijaitsevalle asunnolle hätäkeskuksen kautta. 

Hätäkeskuspuhelu tuli noin kello 8.20. Puhelussa isäpuoli puhui elottomasta lapsesta. 

Ensihoito oli paikalla noin vartissa. Paikalle saapui myös poliisi. 

Lapsi todettiin heti kuolleeksi. 

Molemmat epäillyt, eli lapsen 21-vuotias äiti ja 25-vuotias isäpuoli otettiin samassa yhteydessä kiinni asunnosta tai "asunnon välittömästä läheisyydestä". Käräjäoikeus määräsi kaksikon myöhemmin tutkintavankeuteen todennäköisin syin murhasta epäiltynä.

Poliisi ei tässä vaiheessa epäile, että asiaan liittyisi muita henkilöitä. Tilanne voi tutkinnanjohtajan mukaan muuttua, mikäli jotain uutta ilmenee. 

Tutkinnanjohtaja kertaa poliisin tiedossa olevat tapahtumat. Katso videolta:

Poliisi: Tämä 4-vuotiaan murhasta Joensuussa tiedetään nyt 5:00

Molempia kuulusteltu

Poliisi on kuulustellut molempia tutkintavankeudessa olevia epäiltyjä. 

Rikoskomisario Tirronen ei kommentoi kuulustelujen sisältöä tai sitä, onko tapahtuneelle selvinnyt jotain syytä. 

Poliisi ei myöskään halua nimetä jompaa kumpaa epäillyistä "päätekijäksi". 

Tirronen kertoo, ettei esitutkinnan sisällöstä voida kertoa tässä vaiheessa kovinkaan paljoa, sillä esitutkintaa on ennätetty tehdä vain kuuden päivän ajan.

– Esitutkinta on vasta alkuvaiheessa. Jokainen varmasti ymmärtää, että en voi avata esitutkinnan sisältöä kovinkaan laajasti esitutkintaa vaarantamatta.

4-vuotiaan kuolemaa tutkitaan murhana

Poliisi tutkii tapausta rikosnimikkeellä murha. Tutkinnanjohtaja Tirrosen mukaan nimikkeen taustalla on epäillyn rikoksen tekotapa. 

Lain mukaan tahallinen henkirikos eli tappo voidaan katsoa murhaksi, jos tekotapa on erityisen raaka tai julma ja teko on kokonaisuutena arvostellen törkeä. 

Poliisi kertoi heti tapahtuneen jälkeen tiedotteessa, että lapsesta havaittiin löydettäessä runsaasti ulkoisia vammoja. Niiden takia poliisi uskoi alusta alkaen, että lapsi kuoli väkivallan seurauksena.

Aiemmin käräjäoikeudelle toimitettujen julkisten vangitsemistietojen perusteella poliisi epäilee henkirikoksen tapahtuneen 7.–8. kesäkuuta välisenä aikana, eli viime viikon keskiviikon ja torstain aikana. 

Tarkempi tapahtuma-aika ei ole toistaiseksi tiedossa.

Poliisin mukaan lapsi on kuitenkin todistettavasti ollut hengissä vielä 7. kesäkuuta, eli keskiviikkopäivän aikana.

Mitä epäillyistä tiedetään?

Rikoksesta epäillyllä 21-vuotiaalla naisella ei ole aiempaa rikostaustaa. 25-vuotias mies on tuomittu aiemmin muun muassa useammasta omaisuusrikoksesta. Miehellä on useampia rikostuomioita, mutta vakavammista väkivaltarikoksista hänellä ei ole taustaa. 

Poliisin mukaan poliisi on aiemmin vieraillut Joensuun Rantakylässä sijaitsevalla asunnolla häiriöiden takia. 

Poliisi ei ole muuten ottanut kantaa henkilöiden taustoihin. 

Poliisi ei myöskään kertonut tiedotustilaisuudessa, onko perhe ollut lastensuojelun asiakkaana. 

Poliisin mukaan tiedot ovat salassa pidettäviä, eivätkä ne myöskään liity nyt käynnissä olevaan murhatutkintaan, vaikka asia onkin herättänyt keskustelua ja spekulaatioita julkisuudessa.

Tutkinnanjohtajan mukaan tällä hetkellä ei ole myöskään käynnissä mihinkään viranomaiseen kohdistuvaa esitutkintaa tapauksen tiimoilta.

Poliisi selvittää parhaillaan, onko 4-vuotiaaseen lapseen kohdistunut kaltoinkohtelu ollut pitkäaikaisempaa.

Joensuussa järjestettiin viikonloppuna suruhartaus kuolleen lapsen muistolle. MTV Uutiset oli paikalla:

Joensuulaiset hiljentyvät suremaan surmattua nelivuotiasta: "Herättää ahdistusta ja neuvottomuutta" 4:39

Lue myös:

    Uusimmat