Syyskuu oli ennätyksellisen lämmin koko maassa: Helsingin lämpöennätys murskaksi

Syyskuu oli historiallisen lämmin – meteorologi kertoo, mikä ennätyksen aiheutti 2:49
Syyskuu oli historiallisen lämmin – meteorologi kertoo, mikä ennätyksen aiheutti

Päättynyt syyskuu oli koko Suomessa poikkeuksellisen, jopa historiallisen lämmin, Ilmatieteen laitos tiedottaa. Syyskuun keskilämpötila, 12,2 astetta, on 1900-luvun alusta alkavan mittaushistorian korkein syyskuun keskilämpötila.

Rantakelejä, yli 15 asteen yölämpötiloja, hämmentävää kosteutta: Tätä kaikkea oli syyskuu 2023 Suomessa. Ja virallisten tilastojenkin mukaan tehtiin historiaa.

Helsingin Kaisaniemessä syyskuun keskilämpötila 15,8 astetta oli 180-vuotisen havaintohistorian korkein: Aiempi ennätys syyskuulta 1934 murskautui jopa 0,9 asteella. Myös koko Suomen keskilämpötilaennätys syyskuulta oli vuodelta 1934, se ylittyi nyt 0,4 asteella.

Syyskuun keskilämpötila oli ennätyksellisen korkea Suomen eteläosista Keski-Lappiin, ja Pohjois-Lapissakin poikkeuksellisen korkea, noin kahdeksan astetta.

30 vuoden keskiarvoon (1991–2020) peilaten poikkeama oli 2–3 astetta lämpimämpi. Yhtäkään hellepäivää ei syyskuussa koettu, mutta eipä juurikaan niitä koleitakaan päiviä. 12. syyskuuta Kouvolan Utissa lämpötila oli korkeimmillaan 24,1 astetta. Toki pakkasellekin päästiin, Savukosken Tulppion havaintoasemalla mitattiin kuukauden kylmin hetki, 5,9 astetta pakkasta 15. syyskuuta.

Lämpimän syyskuun jälkeen lämpötila luisuu yöpakkasille etelässäkin – tänne myös räntä- ja lumisateet osuvat 7:30

Syyskuu oli myös poikkeuksellisen sateinen maan eteläosaa lukuunottamatta. Keski-Suomessa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa sademäärät olivat monin paikoin harvinaisen, paikoin jopa poikkeuksellisen suuria.

Puolangan Paljakassa vettä tuli kuin saavista: 179,4 millimetriä kuukauden aikana. Paraisten Utöllä satoi taas vain 19,4 millimetriä. Vuorokauden aikana eniten vettä saatiin 12. syysuuta Sulkavan Hattulassa, 65,5 millimetriä.

Ja lämmöstä huolimatta se ensilumikin satoi Lappiin. jopa keskimääräistä aiemmin. Enontekiöltä Inariin ulottuvalla alueella pyrytti oikein huolella 20. syyskuuta, Kittilässä mitattiin jopa 23 senttimetrin syvyinen hanki.

Sataneet lumet sulivat kolmessa vuorokaudessa pois, eikä kuukauden lopussa lunta ollut enää ainoallakaan Ilmatieteen laitoksen havaintoasemalla.

Lue myös:

    Uusimmat