Myrsky lähestyy Suomea, tämä tilanteesta tiedetään – tuore sääennuste povaa yöpakkasia myös etelään

Lämpimän syyskuun jälkeen lämpötila luisuu yöpakkasille etelässäkin – tänne myös räntä- ja lumisateet osuvat 7:30
Katso tuore sääennuste: Lämpimän syyskuun jälkeen lämpötila luisuu yöpakkasille etelässäkin

Lokakuu alkaa tavanomaisessa syksyisessä säässä. Tämänhetkisen ennusteen mukaan myräkkä ja myrsky ovat mahdollisia Etelä-Suomen osalta. Katso tarkempi ennuste yllä olevalta videolta. 

Syyskuu oli tavanomaista lämpimämpi: harvemmin syyskuun viimeisellä viikolla mitataan liki 20 asteen päivälämpötiloja. 

Alkavalla viikolla palataan tavanomaiseen syksyiseen säähän, mikä tietää lämpötilojen laskua kautta maan vesi-, räntä- ja lumisadekuuroja unohtamatta. 

Meteorologi Jenna Salmisen mukaan lämpötila suorastaan romahtaa kuluvan viikon aikana, kun lämpötila tipahtaa noin 15 asteen päivälämpötilasta loppuviikon mahdollisiin yöpakkasiin.

– Rapsakkaa viikonloppua, etenkin aamujen osalta, on odotettavissa, Salminen toteaa MTV Uutiset Liven säälähetyksessä.

Myräkkä, myrsky vai sittenkin vain tuulinen päivä? 

Alkuviikko siis näyttää suht hyvältä ulkoilun suhteen, mutta tämänhetkisen ennusteen mukaan tiistai-iltana etelärannikon kupeessa alkaa tapahtua, kun tummansininen matalapaineen alue lähestyy Suomen eteläisintä kärkeä. 

– Tuo matalapaine kehittyy oikeastaan vasta tiistain vastaisena yönä, ja sitten päästään vasta katsomaan, mitä tapahtuu, Salminen huomauttaa. 

Onko kyseessä sitten myräkkä, myrsky vai jotain muuta? Se riippuu Salmisen mukaan Suomea lähestyvän matalapaineen reitistä ja tuulten voimakkuudesta.

– Jos reitti siirtyy ennusteessa jälleen etelämmäksi, hyvä, jos meillä saadaan edes kovia tuulia tai myräkkää. Siinä vaiheessa voi olla, että Baltiassa on voimakasta puuskaa – yli 30 metriä sekunnissa – mutta meillä puhutaan tuulisesta päivästä pienessä osassa maata, hän selventää.

Jos matalapaine ulottuu Suomi-neidon ylle, voi olla, että etelärannikolla mitataan myrskypuuskia, jolloin tuuli puhaltaa 21 metriä sekunnissa. Silloin kyseessä olisi myräkkä.

– Jos keskituuli menee yli 21 metriä sekunnissa, sitten puhutaan myrskystä. Myräkkä ja myrsky ovat tämänhetkisessä ennusteessa mahdollisia, Salminen kertaa ja painottaa, että ennuste voi hyvin vielä muuttua.

Miltä loppuviikon ennuste näyttää? Missä räntä- ja lumisateet ovat mahdollisia? Katso jutun alussa oleva säälähetys kokonaisuudessaan. 

Lue myös:

    Uusimmat